Kinesisk regimekritiker: Norsk idrettssamarbeid legitimerer etnisk rensing

MENER NORGE LEGITIMERER ETNISK RENSNING: Da Nobels fredspris ble utdelt til Liu Xiaobo i 2010, kjølnet forholdet mellom Norge og Kina. I 2017 bedret det seg, blant annet ved at regjeringen skrev under en avtale for å hjelpe kinesiske utøvere frem mot i OL i Beijing. Til NRK angriper regimekritikeren Dhondup Wangchen (47) dette idrettssamarbeidet, fordi han mener norske myndigheter støtter oppunder et kinesisk regime som «ikke bare bryter menneskerettighetene, men de dreper mennesker»: «Samtidig legitimerer de etnisk rensing. Det er å ødelegge en hel etnisk gruppe som har en lang historie. Det er bare for å oppnå sine nasjonale interesser», sier den tibetanske flyktningen til tv-kanalen.

Wangchen reiser for tiden Europa rundt for å fortelle om sine seks år i kinesisk fengsel for å publisere en kritisk dokumentarfilm om hvordan Kina har styrt Tibet med jernhånd, og for å oppfordre det internasjonale samfunnet til boikott av OL i Beijing. Både USA, Canada, Australia og Tyskland har vedtatt en diplomatisk boikott, men Norge planlegger fortsatt å reise med mindre pandemien forhindrer det. Kultur- og idrettsminister Anette Trettebergstuen skal etter planen representere Norge i forbindelse med paralympics. 


LANGT FRA IKKE-MILITANT: Pär Öberg, en av nøkkelpersonene i Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), var i dag innkalt som vitne i rettssaken i Skien fengsel for å overbevise retten om ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.