E-tjenesten frykter at Kina hacket pasientinfo om 2,9 millioner nordmenn

Etterretningssjef Morten Haga Lunde. (Arkivfoto: Harald S. Klungtveit)

Norske sikkerhetsmyndigheter mener at det var Kina som sto bak det store datainnbruddet i Helse Sør-Øst / Sykehuspartner, som ble oppdaget 8. januar i år. Mistanken om at hackerne jobbet for den kinesiske staten har ikke blitt svekket de siste ukene, ifølge Filter Nyheters kilder. Helse Sør-Øst har ansvar for helsetjenester til 2,9 millioner nordmenn i Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder - i tillegg til sensitiv forskning, laboratorier og apoteker. Hackingangrepet regnes som så stort og profesjonelt at norske myndigheter trolig aldri vil finne ut akkurat hvilke opplysninger de utenlandske inntrengerne har hentet ut, eller hva de etterlot seg av såkalte bakdører i systemene. Det kan utløse enorme statlige økonomiske kostnader, i tillegg til årevis med usikkerhet rundt hva de antatte kineserne kan bruke sykehus-hemmelighetene til.

Alle data kan være stjålet

– Er du først på innsiden og har fulle administrasjonsrettigheter, kan du gjemme deg i systemet, sier sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, til Filter Nyheter.

– Hvor lenge kan inntrengningen ha pågått?

– Ingen anelse. Ikke vet vi hvor lenge de har vært der og ikke vet vi hva de har stjålet eller planlagt å gjøre.

Mens Helse Sør-Øst, helseminister Bent Høie og justisminister Sylvi Listhaug de siste to månedene har valgt å vektlegge at «vi har ingen indikasjon på at pasientinformasjon har kommet på avveie», slår sjefen for Etterretningstjenesten fast at myndighetene må jobbe ut fra at alle pasientjournaler og andre sensitive personopplysninger kan ha blitt kopiert av utenlandske spioner:

– Helse Sør-Øst har nær tre millioner av befolkningen i sine systemer. Veldig mange av ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.