Kaski sier nei til å bli SVs neste leder

SISTE: Kari Elisabeth Kaski sier nei til å bli SV-leder. Hun varsler i dag at hun må prioritere familien. «Jeg har vært åpen om den vanskelige livssituasjonen jeg er i. Jeg er i foreldrepermisjon etter et tøft svangerskap og barsel, og jeg har måttet gitt det rom. Beslutninga har vært veldig vanskelig og tatt tid fordi jeg tar på alvor at så mange i partiet ønsker meg som ny leder», skriver hun på Facebook.

Nestleder Kirsti Bergstø er med det partiets eneste aktuelle lederkandidat når Audun Lysbakken takker for seg på SV-landsmøtet i mars. «Det er et enormt tap for partiet. (Kaski) var ønsket av veldig, veldig mange», sier leder Synnøve Kronen Snyen i ungdomspartiet Sosialistisk Ungdom til NRK.


PRIVAT LØSNING: «Dette er ikke en utvikling vi ønsker», sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) etter at Klepp kommune i Rogaland inngikk avtale med det private selskapet Dr. Dropin for å bøte på fastlegekrisen – begrunnet med at innbyggerne har etterlyst «et forsvarlig helsetilbud». Dr. Dropin har også avtale med Eidskog kommune i Innlandet og skal være i dialog med Bergen kommune.

Beboere i Klepp kan nå booke time eller videokonsultasjon hos en privat klinikk i Stavanger til samme egenandel som ellers, samtidig som fastleger mener dette ikke kan sammenlignes med å få til gode avtaler med dem lokalt. (Leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen hevder avtalen kan være brudd på fastlegeforskriften). Kjerkol viser på sin side til at hun venter på forslag til tiltak mot den nasjonale mangelen på plasser hos fastlege fra en «hurtigarbeidende ekspertgruppe». – Dette er en krise som har utviklet seg over minst ti år, og den løses dessverre ikke på ett, sier statsråden til NRK.


«KAN IKKE LOVE NOE SOM HELST»: Follobanen, med en gjeldende prislapp på 36,8 milliarder kroner, vil tidligst åpne 1. februar etter de tekniske problemene som før jul stengte banen etter bare ni dagers drift. Det er uklart om røykutvikling og varmgang på returstrøm-systemet ved Ski stasjon er oppstartstrøbbel eller en større teknisk svikt i byggingen. I forkant var det prøvekjørt omtrent 200 tog gjennom den nye Blixtunnelen, og ett av de ubesvarte spørsmålene er om testperioden var god nok. I morges sa Bane Nors konserndirektør Stine Undrum til NRK at det statlige foretaket ikke kan love «noe som helst» om ny åpning. Vy-appen har i jula hatt problemer med å opplyse om innstilte tog, noe som skal bli ryddet opp i nå, skriver Aftenposten. Avisa påpeker at togtilbudet i januar i realiteten vil være dårligere enn før åpningen av Follobanen, blant annet fordi godstrafikk har fått nye kjøretider i rushtiden. 

Fylkesråd Olav Skinnes (Sp) i Viken har uttalt at han mener toppledelsen i Bane Nor bør vurdere sine stillinger. På Politisk kvarter sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i dag at han ikke vil peke på ansvarlige før Bane Nor har besvart en rekke spørsmål statsråden har sendt.


  • VÆR FILTER-ABONNENT I 2023: Bli med på reisen – tegn et abonnement på Filter Nyheter for å kunne lese våre nyhetsbrev i det nye året. Klikk her for å lese mer!

DEN TALENTFULLE MR. SANTOS: Hvis du har gått glipp av sagaen om kongressrepresentant George Santos i USA (han sverges inn i morgen), er denne gjennomgangen hos Washington Post fra romjula svært lesverdig. Det er etterhvert enklere å oppsummere hva republikaneren fra delstaten New York ikke har løyet om i livshistorien han brukte til å vinne høstens valgkamp. Universitetsutdanninger, Wall Street-karriere, plutselig mangemillionersformue, Holocaust-overlevende besteforeldre, en mor som døde i 9/11-angrepet – alt ser ut til å være oppspinn, samtidig som stadig nye anekdoter om usannheter og mulige bedragerier fortsetter å dukke opp. Én av tingene som ennå er uavklart er hvor pengene kom fra da han lånte ut 700 000 dollar til sin egen valgkamporganisasjon. (Politiske journalister i de store mediene i USA er noe beskjemmet over at de ikke fersket løgnhalsen – før – han ble valgt, særlig siden en liten lokalavis avdekket enorme røde flagg i økonomirapporteringen hans allerede i september).

Santos kom forøvrig med årets bortforklarings-sitat i 2022 da New York Post i jula konfronterte ham med at han hadde skrønet om å være jødisk: «I said I was ‘Jew-ish’».


FLERE NORSKE MILLIONÆRER FLYTTER TIL SVEITS: Ytterligere to norske millionærer flytter til Sveits i 2023, melder E24. Eystein Sævareid Aase, som har en ligningsformue på 335 millioner kroner etter å ha gründet den private barnehagekjeden FUS, har nå meldt flytting til Lugano og blir Kjell Inge Røkkes nye nabo. Viteapro-gründer og Telecom-eier Kenneth Goovaerts Bern, som i 2021 hadde en ligningsformue på 123 millioner kroner, følger også etter.