Kasakhstans president: «Skyt uten forvarsel»

KOMPROMISSLØS: I en tale fredag uttalte Kasakhstans president, Kassym-Jomart Tokayev, at sikkerhetsstyrkene skal fortsette å skyte mot opprørerne – som han omtaler som «terrorister» og «banditter» – uten forvarsel. Presidenten avfeide oppfordringer om å gå i dialog med demonstrantene som «tull». 

Ifølge tall fra innenriksdepartementet er minst 3000 demonstranter varetektsfengslet. De offisielle tallene, som ikke kan bekreftes fra annet hold, viser også at 26 personer myndighetene kaller «væpnede kriminelle» har blitt drept i de blodige, voldelige sammenstøtene som har preget Kasakhstan siden søndag. Siden internett i perioder har vært stengt av flere steder, har det vært vanskelig å fastslå omfanget av skadene. 

Demonstrasjonene ble utløst i den vestlige oljeregionen som en direkte respons av drivstoffpriser som skjøt til værs, men har gått over til å være en protest mot den autoritære regjeringen og tidligere president Nursultan Nazarbayev (81). I dag morges, etter at presidenten har fått hjelp fra russisk ledede tropper som har flydd inn i landet, var gatene roligere i Kasakhstans største by Almaty, men det ble hørt skudd fra byens sentrale torg.  


BLIR ANSETT SOM «IMPACT CASE»: Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Str...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.