Joe Biden er i Kyiv

Veisperringer og massive trafikkproblemer sentralt i Kyiv var den første indikasjonen på at noe var på gang i dag tidlig, men først etter at Joe Biden var på plass i den ukrainske hovedstaden i 11-tiden norsk tid ble overraskelsesbesøket offentlig. Russiske bombefly ble sendt på vingene fra flyplasser i Belarus like før presidentens ankomst, slik at tv-bildene av hans møte med Volodymyr Zelenskyj ble akkompagnert av ulende flyalarmer. Det er første gang USAs president reiser til det krigsrammede landet siden Russlands fullskalainvasjon, og et kraftig signal om at supermakten står solidarisk med ukrainerne noen få dager før årsdagen for angrepet.

Under besøket i Kyiv har Biden kunngjort at USA vil bidra med en ny hjelpepakke til en halv milliard amerikanske dollar. Pakken omfatter blant annet militært utstyr som panservernmissiler og haubitsere. «Jeg mener det er kritisk at det ikke finnes tvil om USAs støtte til Ukraina i denne krigen. Det ukrainske folk har stått på som få andre folk i fortiden»sa Biden til pressen om sin motivasjon for reisen. Han understreket at det på tross av uenighet om mangt i Kongressen, ligger en bred politisk enighet til grunn for støtten til Ukraina. 

Under besøket i Kyiv har Biden kunngjort at USA vil bidra med en ny hjelpepakke til en halv milliard amerikanske dollar. Pakken omfatter blant annet militært utstyr som panservernmissiler og haubitsere.


RUSSISK STUDENT PÅ TERRORLISTE: Den russiske studenten Olesya Krivtsova (20) sitter i husarrest etter angivelig å ha blitt angitt av medstudenter for å publisere anti-krigs-innlegg om Ukraina. I et av innleggene ga hun uttrykk for at ukrainerne var glade for sprengingen av broen som kobler Krym-halvøya til Russland, og en annen gang videredelte hun et innlegg fra en venninne som handlet om krigen. I tillegg har hun en tatovering av Putin på leggen som framstiller ham som en edderkopp, med teksten «storebror følger med på deg». Nå skal hun være siktet for å rettferdiggjøre terrorisme og ydmyke russiske styrker, og 20-åringen står på en liste over Russland terrorister og ekstremister. Hun hevder å ha blitt pågrepet ved at politimenn tok seg inn i huset hennes og ba henne legge seg i bakken. I en gruppechat som BBC har sett utdrag av, tok medstudenter til orde for at hun la ut ekstremistiske innlegg og flere personer hun selv kjenner til skrev at de vurderte å angi henne. 


  • Sjekk hva vi kan tilby våre abonnenter! En suite av nyhetsbrev og spalter som holder deg oppdatert på det nasjonale og internasjonale nyhetsbildet fra dag til dag, innsikt i blant annet klimapolitikk og strømkrise – OG et ekkert papirmagasin i posten hver måned med alle de beste sakene fra vår redaksjon. Hundre kroner i måneden, ingen bindingstid. Spesialdeal for studenter. Klikk her for å lese mer og tegne et abonnement!

TALIBAN FORBYR P-PILLER: Fredag ble det kjent at Taliban forbyr kvinner å benytte seg av prevensjon, noe de selv begrunnet med at prevensjonsmidler er «vestlige konspirasjoner» for å kontrollere muslimske folk. Salget er stanset helt opp i Afghanistans to største byer. The Guardian har fått informasjon som tilsier at Taliban-representanter har gått fra dør til dør, truet jordmødre og beordret apoteker til å tømme hyllene for alle prevensjonsmidler og annen beskyttelse. P-pille-nekten føyer seg inn i en lang rekke kvinnerettslige innskrenkninger Taliban har innført siden de kom til makta: Alt fra å hindre jenter og kvinner rett til utdanning både i grunnskole og ved universiteter, til å tvinge kvinner til å slutte i jobben og begrenset kvinners mulighet til å forlate hjemmet og til å oppsøke helsehjelp.


ANGREP DAMASKUS: Fem skal være drept og 15 skadet etter at Israel søndag rammet en bygning sentralt i Syrias hovedstad Damaskus i et luftangrep. Bygningen var en del av et kompleks der Irans revolusjonsgarde har baser, ifølge Reuters’ kilder i etterretningen. Den syriske hæren hevder angrepet forårsaket skader på sivile boliger. Det israelske forsvaret har avslått å kommentere.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.