Joe Biden advarte mot Trump og Putin i tv-sendt tale om rikets tilstand

Joe Biden holder tale om rikets tilstand i Kongressen. Foto: Det hvite hus

UTEN Å BLI NEVNT VED NAVN var Donald Trump hovedtemaet i president Joe Bidens tale om rikets tilstand, holdt i USAs Kongress i natt. Med hevet stemme omtalte Biden sin forgjengers uttalelser om at Russland bare kan gjøre som de vil med land som ikke oppfyller Natos mål om forsvarsbudsjetter, som «opprørende, farlig» og «uakseptable». Også Trumps respons på covid-pandemien, masseskytinger og utfordringene fra Kina, samt hans forsøk på å skrive om historien om stormingen av Kongressen i 2021, sto sentralt i Bidens argumentasjon for at forgjengeren ikke må gjenvelges i november. 

Biden brukte også mye tid på å snakke om Det republikanske partiets angrep på retten til abort, og advarte partiet mot å stanse bistanden til Ukraina: «Hvis noen tror Putin vil stoppe med Ukraina, forsikrer jeg dere om at han ikke vil det». Statsminister Ulf Kristersson fra det dagsferske Nato-landet Sverige var til stede i salen og ble bedt om å reise seg for å motta salens applaus.

Kommentatorer i amerikansk presse mener presidenten i stor grad lyktes i å framstå opplagt og kvikk i hodet, som da han flere han flere ganger fravek fra manus for å gå i rette med politiske motstandere som avbrøt ham med tilrop fra salen. Frykten i Det demokratiske partiet har vært at mumling eller tabber skulle underbygge oppfatningen av Biden som for gammel til å lede landet i fire nye år. The New York Times/The Washington Post/DN (NTB)/

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.