«Jeg er ufattelig provosert»: Bare to kvinner brøt med eget parti i abortsaken

Siv Mossleth og Åslaug Sem-Jacobsen.
- Jeg er ufattelig provosert av at denne saken kommer opp som del av et politisk spill om regjeringsmakt, sier Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til Filter Nyheter. Etter en flere timers debatt sent i går kveld, vedtok Stortinget en innstramming av kvinners abortrettigheter. Lovendringen som innfører nemndbehandling av all fosterreduksjon ble vedtatt med 105 mot 64 stemmer. Samtlige representanter for Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti og Miljøpartiet De Grønne stemte imot. Regjeringspartiene stemte for - og fikk også støtte fra et stort flertall i Senterpartiet. Sp har programfestet at partiet ikke vil «tillate fosterreduksjon av friske fostre», men samtidig «videreføre dagens abortlovgivning». Partigruppa bestemte at representantene skulle være fristilt i saken. To av 19 stortingspolitikere gikk imot resten: Siv Mossleth (Nordland) og Åslaug Sem-Jacobsen (Telemark).

«En harmdirrende prosess»

- For meg handler dette om en innskrenkning av abortloven, noe som er en innskrenkning av kvinners rettigheter. Det er jeg ekstremt imot, sier Sem-Jacobsen til Filter Nyheter. - Rent prinsipielt synes jeg også det er helt feil at dersom man som kvinne fra nå blir gravid med to eller flere, så skal noen bestemme over deg. Men blir du tilfeldigvis bare gravid med ett barn, da slipper du det, legger hun til. Sem-Jacobsen er likestillingspolitisk talsperson for partiet og sier hun er glad for at Kjersti Toppe, parlamentarisk nestleder, gjorde det klart fra talerstolen at partiets representanter stemte som de ville. [caption id="attachment_7206" align="alignnone" width="1100"]

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.