I nærmere ti år har organisasjonen Islam Net ønsket seg en fast base i Oslo for arbeidet med å få unge norske muslimer til å praktisere en veldig streng, salafi-inspirert form for islam.

Nå kan Filter Nyheter avsløre at Islam Net-miljøet har kunnet legge flere titalls millioner kroner på bordet for næringseiendommen Haavard Martinsens vei 5 i Groruddalen.

Selv om Islam Net i lang tid har drevet innsamling på engelsk i sosiale medier, nekter kjøperne for at støttespillere i utlandet har bidratt til finansieringen. Stiftelsen bak kjøpet, «Iman aktivitetssenter», skal ikke ha tatt opp banklån.

Planen for eiendommen er å opprette et religiøst senter som skal tiltrekke seg minoritetsungdom ved å tilby blant annet biljard, datarom, lydstudio og treningsapparater. I en pengeinnsamlings-video Islam Net la ut i sosiale medier så sent som i februar i år, lovet foreningen giverne at bidraget deres går til en kombinasjon av «dawah-senter» og moské i Norge.

Både selger og kjøperne bekrefter nå eiendomshandelen, men ingen av dem vil gå ut med hvor mye penger som har skiftet hender.

– Det har vært en spennende reise og jeg ønsker dem all verdens lykke til, sier den tidligere eieren, Rune Borknes, til Filter Nyheter.

Lederne i det kontroversielle muslimske miljøet har de siste dagene bedt Filter Nyheter innstendig om å la være å omtale eiendomskjøpet, og har gjort det klart at de ikke ønsker oppmerksomhet rundt prosjektet før om tre til fem år. Fredag 26. februar tilbød Islam Net-leder Fahad Qureshi å stille opp til et stort intervju om den mye omtalte IS-kvinne-saken – i bytte mot at Filter lot være å publisere denne artikkelen. Stiftelsen har også argumentert med at publiseringen vil utgjøre en sikkerhetsrisiko for minoritetsungdom.

Ble skytebanens huseier

Haavard Martinsens vei 5 ligger i et industriområde på Nedre Rommen i Stovner bydel helt øst i Oslo, vis-a-vis et av Obs-kjedens store varehus, blant byggevareforretninger, lagerlokaler og bilverksteder.

(Saken fortsetter)