IS-kvinner kom til Norge i natt – varetektsfengsles i dag

FREMSTILLES I DAG: Dei to terrorsiktede kvinnene fra Bærum som i natt kom til Norge fra en flyktningleir i Syria vil bli fremstilt for varetektsfengsling i dag, bekrefter Geir Lippestad, advokat for ene av de to, overfor Aftenposten

De to søstrene kom sammen med sine til sammen tre barn fra interneringsleiren Roj, der de har bodd i flere år etter at IS kollapset. Begge reiste opprinnelig fra Bærum i 2013 og har vært gift med IS-krigere. Søstrene mener ikke de har straffskyld etter siktelsen og det er usikkert om de samtykker til fengsling. 

I behandlingen av saken til kvinnen som kom fra den samme leiren i 2020, slo Høyesterett i fjor fast at fast omsorg for egne barn (i motsetning til rollen som ektefelle/husmor) ikke kan straffes som deltagelse i IS. Et hovedspørsmål i saken mot de to søstrene vil dermed være om de har vært mer enn mødre, skriver avisa


KJØPTE VÅPEN OVER DISK: Gjerningspersonen bak skoleskytingen i Nashville mandag har kjøpt sju skytevåpen, over disk og helt lovlig, de siste årene. Våpnene ble skjult for foreldrene, som mente den 28 år gamle personen – som har vært under behandling for psykiske problemer – ikke var i en slik tilstand at hen burde eie våpen. Tennessee er uansett blant statene som per i dag mangler «rød flagg»-lover som gir politiet myndighet til å ta skytevåpen fra truende personer. Tre voksne og tre barn ble skutt og drept i det godt planlagte, men også fullstendig vilkårlige angrepet på The Covenant School. 
 FIELD’S-SKYTER TILTALT FOR 3 DRAP, 11 DRAPSFORSØK: 23-åringen som i juli fjor skjøt og drepte tre på shoppingsenteret Field’s i København er i dag tiltalt for 11 drapsforsøk i tillegg til drapene. Han har erkjent å ha avfyrt skuddene, men nekter straffskyld og mener han var strafferettslig utilregnelig. «Hele saken kommer til å handle om hans psykiske tilstand i gjerningsøyeblikket», sier forsvarsadvokat Luise Høj ifølge Danmarks Radio.


FRYKTER BAKHMUT-TAP: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier i et nytt intervju med Associated Press at dersom landet ikke vinner den langvarige stillingskrigen i Bakhmut, kan Russland bygge internasjonal støtte for en avtale der Ukraina må inngå uakseptable kompromisser og avstå land til Russland. Faller Bakhmut vil Vladimir Putin bruke det for det det er verdt og «selge seieren til Vesten, til sitt eget samfunn, til Kina og Iran» mener Zelenskyj. Vestlige militæranalytikere har ment at byen i Donetsk ikke har stor strategisk betydning, men presidenten er av den oppfatning at ethvert tilbakeslag på dette tidspunktet i krigen truer landets dyrekjøpte momentum. 

Ukrainske styrker har i dag rammet et jernbanedepot og slått ut strømmen i Melitopol, den russiskokkuperte byen langt bak frontlinjene i Zaporizjzja-regionen, melder Reuters.EXIT FOR AU PAIR: Regjeringen avvikler den 50 år gamle au pair-ordningen for kulturutveksling av unge mennesker «på like fot», som mange forbinder med billig hushjelp i velstående husholdninger. Det kunngjorde arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i dag. Ordningen har vært et skalkeskjul for grov utnyttelse av kvinner, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik, som har omtalt den som «vestkantslaveri»: «Jeg er rett og slett lettet over at det nå er satt et punktum», sier hun til VG. Det skal være rundt 1100 på ordningen i Norge i dag. I fjor stilte over 400 av dem seg bak et forsvar for ordningen, som «en av få muligheter til å oppleve livet i et europeisk land for mennesker uten mulighet til å dra på backpacking eller jobbe frivillig mens de opplever verden».


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.