Rettssaken mot Ubaydullah Hussain startet i Oslo tingrett i dag, Kåre Willoch vil ha ny granskning av Kielland-ulykken, Moskva har stengt kontorene til Amnesty International, og Roy Steffensen (Frp) gir Sylvi Listhaug æren for at en Profetens Ummah-talsmann er pågrepet og uttransportert til Sverige. Ellers:

 

Desperat IS-topp
Den øverste lederen i IS, Abu Bakr al-Baghdadi, kom seint i går kveld med sin første uttalelse etter at irakiske, kurdiske og amerikanske styrker startet offensiven mot terrororganisasjonens hovedsete Mosul. I lydopptaket framstiller angrepet som noe som er satt i verk av jøder, «korsfarere» og sjiamuslimer, og oppfordrer blant annet til selvmordsangrep mot styrkene som nærmer seg, at alle kjemper til døden, og til terrorangrep i Saudi-Arabia og Tyrkia. «Denne totale krigen og den gode jihad som den islamske stat kjemper i dag bare styrker vår faste tro og overbevisning om at, hvis Gud vil, dette er et forspill til seier», sa al-Baghdadi. De første irakiske spesialstyrkene som tok seg inn i selve Mosul denne uka, ble møtt av skarpskyttere, bilbomber og bombefeller, og det er ventet at de komplekse kampene i bygatene vil ta mange uker.

 
Prisen for billetten
Å kutte ut taxfree-salget vil gi bedre folkehelse, ifølge utredningen Finansdepartementet ble pålagt av Stortinget å gjøre, skriver Vårt Land. Bakgrunnen er at nordmenn reiser mer, og dermed kjøper og drikker mer alkohol. «En økning i alkoholkonsumet på én liter ren alkohol vil gi en forventet økning i antall dødsfall på 0,84 pst. per år. Videre vil det gi en forventet økning på 6,3 ulykkesdødsfall for menn per 100 000 i befolkningen og en økning på 8,9 prosent i antall domfellelser for voldsforbrytelser», skriver Finans­departementet på grunnlag av en rapport fra Folkehelseinstituttet. Det å fjerne taxfree-salget gi en reduksjon i konsumet på mellom 0,15 og 0,38 liter ren alkohol per innbygger, ifølge beregningen. Regjeringen mener Avinors tapte inntekter (og dermed høyere billettpriser/dårligere flytilbud), veier tyngre.