IS-boss snakker og DNB oppdager at folk bryr seg om urfolk

Rettssaken mot Ubaydullah Hussain startet i Oslo tingrett i dag, Kåre Willoch vil ha ny granskning av Kielland-ulykken, Moskva har stengt kontorene til Amnesty International, og Roy Steffensen (Frp) gir Sylvi Listhaug æren for at en Profetens Ummah-talsmann er pågrepet og uttransportert til Sverige. Ellers:

 

Desperat IS-topp
Den øverste lederen i IS, Abu Bakr al-Baghdadi, kom seint i går kveld med sin første uttalelse etter at irakiske, kurdiske og amerikanske styrker startet offensiven mot terrororganisasjonens hovedsete Mosul. I lydopptaket framstiller angrepet som noe som er satt i verk av jøder, «korsfarere» og sjiamuslimer, og oppfordrer blant annet til selvmordsangrep mot styrkene som nærmer seg, at alle kjemper til døden, og til terrorangrep i Saudi-Arabia og Tyrkia. «Denne totale krigen og den gode jihad som den islamske stat kjemper i dag bare styrker vår faste tro og overbevisning om at, hvis Gud vil, dette er et forspill til seier», sa al-Baghdadi. De første irakiske spesialstyrkene som tok seg inn i selve Mosul denne uka, ble møtt av skarpskyttere, bilbomber og bombefeller, og det er ventet at de komplekse kampene i bygatene vil ta mange uker.

 
Prisen for billetten
Å kutte ut taxfree-salget vil gi bedre folkehelse, ifølge utredningen Finansdepartementet ble pålagt av Stortinget å gjøre, skriver Vårt Land. Bakgrunnen er at nordmenn reiser mer, og dermed kjøper og drikker mer alkohol. «En økning i alkoholkonsumet på én liter ren alkohol vil gi en forventet økning i antall dødsfall på 0,84 pst. per år. Videre vil det gi en forventet økning på 6,3 ulykkesdødsfall for menn per 100 000 i befolkningen og en økning på 8,9 prosent i antall domfellelser for voldsforbrytelser», skriver Finans­departementet på grunnlag av en rapport fra Folkehelseinstituttet. Det å fjerne taxfree-salget gi en reduksjon i konsumet på mellom 0,15 og 0,38 liter ren alkohol per innbygger, ifølge beregningen. Regjeringen mener Avinors tapte inntekter (og dermed høyere billettpriser/dårligere flytilbud), veier tyngre.

 
Indianerne vs. DNB
DNB
blir ikke kvitt fokuset på bankens rolle i den skandaliserte oljerørledningen Dakota Access med det første. Støtteerklæringene til miljø- og urfolk-demonstrantene i indianerreservatet Standing Rock har gått viralt også i Norge, og nå teppebombes DNBs Facebook-vegg med videoer, lenker og underskriftskampanjer, inkludert fra sinte kunder som hevder de skifter bank. SV mener både DNB og Oljefondet må trekke seg ut av henholdsvis prosjektet og selskapene, og jusprofessor Beate Sjåfjell kalte tidligere i uka DNBs vurderinger «en ny etikksmell».

 
Pust med magen, sier jeg!!
Hillary Clinton er ennå i ledelsen i alle delstatene som er den letteste veien til målet, i tillegg til at hun på de siste målingene ligger relativt godt an i Nord-Carolina og med dødt løp i Florida.  Men det er lite å gå på flere steder, og hun leder nå med under tre prosentpoeng på snittet av de mest respekterte målingene nasjonalt. Mange frafalne republikanere kommer likevel inn i Trump-folden mot slutten, kan det se ut som. «Man får ikke et ekstra stort Det hvite hus om man får mer enn 270 valgmannsstemmer», tvitrer den seierssikre, tidligere Obama-rådgiveren Dan Pfeiffer, uten at jeg vet helt hvor betryggende det er. (Han sikter til at det holder for Clinton å vinne nøyaktig delstatene som utgjør den lenge planlagte «brannmuren» mot Trumps muligheter, verken mer eller mindre).

Ha en fin dag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter