Iran og Hamas-angrepet: Benektelse fra øverste hold

Ali Khamenei. Foto: Tassim (CC BY 4.0)

Irans øverste leder, Ali Khamenei, holdt i morges en tale der han personlig benektet at Iran var involvert i angrepet på Israel som drepte minst 900 mennesker og skadet flere enn 2000. Samtidig hyllet han dem som sto bak terrorangrepet, det verste i Israels historie: «vi kysser hendene til dem som planla angrepet på sionistregimet», sa Khamenei. Så langt har Israel og USAs linje utad vært at Iran uansett var indirekte involvert gjennom sin kontinuerlige støtte til islamistene i Hamas, men ingen har knyttet regimet til de spesifikke forberedelsene av angrepet.

Så mange som 1500 Hamas-soldater som krysset Israels grensebarrierer ble drept i kampene i helga, ifølge israelerne. I et intervju med nyhetsbyrået AP uttaler en av Hamas’ eksilledere i Beirut, Ali Barakeh, at bare en liten gruppe i toppen kjente planene, lagt i over et år, men at de selv ble overrasket over hvor liten motstand angrepet fikk fra den israelske hæren, som han kaller en «papirtiger». «Vi har forberedt oss godt til denne krigen og på å håndtere alle scenarier, også en langvarig krig», hevder Hamas-toppen. Også han hevder angrepet skjedde uten direkte medvirkning fra Hamas’ samarbeidspartnere.

Inne i Gaza er sivilbefolkningen hardt rammet av Israels massive luftangrep siden lørdag og den utvidede blokaden av livsviktige forsyninger – som ifølge hjelpeorganisasjoner og FNs høykommissær bryter folkeretten og framstår som kollektiv avstraffelse. Ifølge palestinske myndigheter er over 700 drept på Gazastripen de siste dagene. Bare i natt skal 200 ulike mål ha blitt rammet fra lufta av Israel. En lokal FN-representant oppgir at fire skoler og åtte helseinstitusjoner er påført skader i israelske angrep. FN har under den akutte forverringen av situasjonen i Gaza store vansker med å skaffe ly og nødvendigheter til over 187 000 mennesker som er internt fordrevet.

USAs president Joe Biden har varslet en ny tale om situasjonen i 19-tida norsk tid i dag. Det er ventet at hangarskipgruppen med USS Gerald R. Ford i spissen snart vil ankomme Middelhavet, som ledd i amerikansk avskrekking mot aktører som ønsker å utnytte krisen i Israel.


SISTE: Den finske regjeringen har innkalt til pressekonferanse om en alvorlig sikkerhetssituasjon. Natt til søndag sank trykket brått i gassrørledningen mellom Finland og Estland, og finske myndigheter mistenker sabotasje. Både statsminister Petteri Orpo og forsvarsminister Antti Häkkänen er ventet å delta på pressekonferansen, som opprinnelig skulle starte klokka 14 (norsk tid), men er utsatt. 


  • Tegn et abonnement på Filter Nyheter! For bare 70 kroner i måneden får du alle våre nyhetsbrev i innboksen – og gir en uvurderlig håndsrekning til vår gravejournalistikk.
  • For ytterligere 30 kroner i måneden får du også vårt månedsmagasin på papir i postkassa.
  • Klikk her for å lese mer og tegne et abonnement! 

BOMBEANGREP MOT MYANMARSK FLYKTNINGLEIR: En leir for internt fordrevne i Myanmar – der det bodde flere tusen mennesker – ble like før midnatt natt til tirsdag angrepet, meldte lokale medier. Både kvinner, eldre og barn er blant de minst 30 omkomne og 60 skadde, ifølge Human Rights Watch. Reuters omtaler det som et antatt artilleriangrep. Den lokale aktivisten Khon Ja, som har oppsøkt området, har sagt at bomben var så sterk at hele landsbyen ble ødelagt og forsvant. 

Flyktningleiren ligger ved byen Laiza i Kachi, nord i Myanmar nær grensa til Kina, et område som kontrolleres av en base tilhørende opprørsgruppa Kachin Independence Army (KIA). KIA har vært i en årelang konflikt med Myanmars militærjunta, etter at juntaen tok makta i et statskupp i februar 2021. Siden da har landet vært i borgerkrig, og en rapport fra fredsforskningsinstituttet Prio har vist at 6000 mennesker ble drept de første 20 månedene. 

Både KIA og Myanmars eksilregjering, National Unity Government (NUG), hevder at militærjuntaen står bak angrepet, noe den selv nekter for. NUG ble etablert av demokratisk valgte politikere som ble avsatt under militærkuppet og den anerkjennes av Europaparlamentet som landets reelle myndighet. Menneskerettighetsminister Aung Myo Min i NUG fordømte angrepet som en krigsforbrytelse. Uverifiserte bilder i sosiale medier viser drepte som ligger på gulvet og rekker med likposer. En million mennesker er internt fordrevet i Myanmar, ifølge FN.


GÅR UVAKSINERTE INN I INFLUENSASESONG: Folkehelseinstituttet oppfordrer i en pressemelding i dag  flere om å ta vaksine mot influensa og korona. Over 12 000 personer har blitt innlagt på sykehus på grunn av influensa- eller koronasykdom det siste året. – Det høye antallet innleggelser gir en stor belastning på helsetjenesten, og kan få alvorlig utfall for de som blir syke, uttaler smitteverndirektør Trygve Ottersen ved FHI. Vaksinedekningen for influensa har sist år falt fra 63 prosent til 59 prosent blant personer over 65 år og personer med kroniske sykdommer. Blant helsepersonell falt andelen vaksinerte fra 56 prosent til 50 prosent. 

FHI mener årets influensasesong kan bli kraftigere enn vanlig og at det kan komme nye smittetopper med koronavirus i tillegg: – Vi ser at influensavirusene har endret seg, og det er en stor mulighet for at H3N2-viruset vil vende tilbake. Dette er et virus som vi har mindre beskyttelse mot fordi det er lenge siden det har forårsaket store utbrudd med mange smittede. Det kan i så fall bety at flere blir alvorlig syke, særlig blant de eldre, sier Ottersen. Smitteverndirektøren sender en tydelig oppfordring til alle i risikogruppene om å ta influensa- og koronavaksine nå i høst.


UEFA SNUR – SLIPPER IKKE INN RUSSISKE U17-LAG: Den europeiske fotballunionen, UEFA, fattet tidligere i høst et vedtak der det ble åpnet for at russiske aldersbestemte landslag under 17 år skulle få lov til å delta i europeiske turneringer. Men etter massiv kritikk, blant annet fra Norges fotballpresident Lise Klaveness (NFF), har unionen snudd. Årsaken skal være at motstanden gjorde det umulig å iverksette forslaget på en fornuftig måte. Minst tolv av UEFAs 55 medlemsland truet med boikott.