Ingen kandidater med rent flertall: Det går mot omvalg i Tyrkia

INGEN AV KANDIDATENE i presidentvalget i Tyrkia ser ut til å sikre seg rent flertall. Trolig må tyrkerne derfor tilbake til valgurnene i slutten av mai for en avgjørende valgrunde mellom sittende president Recep Tayyip Erdogan (49,25 prosent oppslutning, ifølge det statseide nyhetsbyrået Anadolu) og opposisjonsleder Kemal Kilicdaroglu (45,05 prosent). Begge de to kandidatene har kunngjort at de aksepterer en ny valgrunde, og må bruke de neste to ukene på å forsøke å vinne flest mulig av de rundt 5 prosentene som har stemt på tredjekandidaten Sinan Ogan, som politisk befinner seg langt ute på høyrefløyen. Den tyrkiske valutaen svekker seg på nyheten.

I parlamentsvalget ligger Erdogans parti (AKP) an til rundt 35 prosent oppslutning etter at 96 prosent av stemmene er telt opp. Det er partiets svakeste valgresultat siden 2002, da det kom inn første gang. Sammen med sine tre koalisjonspartnere vil AKP likevel ha flertall. The Guardian/BBC News/Bergens Tidende

I THAILAND HAR OPPOSISJONSPARTIENE sikret seg en knusende seier mot den sittende koalisjonen, som er alliert med landets militærstyrker og har styrt landet i ti år. Forhandlinger venter før eventuelt det sosialdemokratiske Gå fremover-partiet eller det populistiske og markedsliberalistiske Pheu Theu-partiet kan danne regjering. Reuters

VOLODYMYR ZELENSKYJ er lovet mer støtte til Ukraina etter møter med Olaf Scholz i Tyskland og Emmanuel Macron i Frankrike i helga. France 24 (AFP)

EN 78 ÅR GAMMEL amerikansk statsborger bosatt i Hong Kong er i Kina dømt til fengsel på livstid for spionasje. ABC News

JOE BIDEN UTTRYKKER optimisme ...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.