• Denne saken ble første gang publisert 11. desember 2017. Siden har mye skjedd: Trump har offisielt anerkjent Golanhøydene som del av Israel, og USA har sluttet å bruke begrepet «okkupert» om disse, Gaza-stripen og Vestbredden.

Det er diplomatisk og politisk rabalder om Jerusalem for tiden etter USAs president Donald Trump onsdag 6. desember kunngjorde at han anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad - et kjernespørsmål i konflikten mellom Israel og Palestina, og mellom jøder, muslimer - og kristne.

Først en kjapp oppdatering på den politiske siden av saken: Israels statsminister Benjamin Netanyahu kom mandag til Brussel for å diskutere forholdet mellom Israel og Palestina. EU er fra før av sterkt kritiske til israelske bosetninger på Vestbredden. Med Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad er forholdet ytterligere anstrengt. Europeiske statsledere har kritisert Trumps uttalelser, og forventes å legge diplomatisk press på Netanyahu i møtet. Selv har Netanyahu rost Trump for å «erkjenne realiteten», og at dette er grunnlaget for fred. Samtidig har Palestinas leder Mahmoud Abbas avlyst et planlagt møte med amerikanernes visepresident Mike Pence i desember, hvor Pence skulle forklare Trumps standpunkt.

Så til den religiøse siden av saken: Vi har spurt en rabbiner, en prest og en imam om hvorfor Jerusalem er så viktig for dem.