Hvordan kunne Menneskerettsdomstolen straffe en påstand om at Mohammed er pedofil?

Demonstrasjon ved Place de la Republique i Paris til støtte for ofrene i satiremagasinet Charlie 11. januar 2015.
Å bli dømt for å kalle profet Mohammed en pedofil er ikke en krenkelse av ytringsfriheten. Det kom Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) fram til i en dom torsdag 25. oktober. Avgjørelsen har skapt sterke reaksjoner i mange europeiske land, også i Norge. Flere er bekymret for hva dommen kan høre til på sikt, og om den kan skape presedens for ytringsfrihetens grenser i flere land i Europa. Jurister Filter Nyheter har snakket med venter at dommen ankes inn til EMDs øverste innstans, Storkammeret.

Hvordan kom vi hit?

Saken startet i Østerrike. I et møte arrangert av landets høyrenasjonalistiske parti Frihetspartiet (FPÖ) i 2009 sa en foredragsholder, Elisabeth Sabaditsch-Wolff, at profeten Mohammed «likte å «gjøre det» med barn», og «En 56-åring og en seksåring? Hva kaller vi det? Gi meg et eksempel? Hva kaller vi det, hvis det ikke er pedofili?». Uttalelsene ble tatt opp på lyd av en journalist under dekke av å være vanlig publikummer. Foredragsholderen siktet til Muhammeds kone Aisha Islam. Ifølge tidlige islamske skrifter ble hun bortgiftet til profeten da hun var i seks-syv-årsalderen, en praksis som ikke var uvanlig på den tiden (rundt år 620). Hun bodde etter sigende hjemme hos foreldrene til hun nådde puberteten i ni-ti-årsalderen, hvorpå profeten hadde sex med henne første gang. Da var han 53 år gammel. Litt mer historie: Muhammed hadde da ifølge skriftene flyktet fra Mekka til Medina med sine tilhengere for å unnslippe et mulig ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.