Vanskelig å forstå Einar Aas-smellen? 5 spørsmål og svar

Times Square - NASDAQ
Einar Aas, en norsk kraftspekulant av gigantformat, gikk økonomisk dukken onsdag. Hvorfor? På grunn av styrtregnet på Østlandet mandag. Hæ? Her er 5 helt grunnleggende spørsmål og svar for deg som er like grønne på kraftmarkedet som oss (vi har derfor fått hjelp av Stein-Erik Fleten, professor i industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU).

1) Hvem i all verden er Einar Aas?

Han er landets mest «sjenerte» milliardær - frem til nå, da. Det er derfor alle mediene bruker et kornete svart-hvitt-bilde fra mange år tilbake. Aas er 47 år og bor i en svær rød villa på Grimstad. Han var for to år siden god for 2 milliarder norske kroner. De har han tjent ved å spekulere på kraftbørsen med skyhøy risiko - og inntil nylig også med skyhøy fortjeneste. Aas har tidligere jobbet i Agder Energi, et selskap som eies av kommunene i Agder og Statkrafts investeringsselskap. Det er Norges fjerde største kraftprodusent, og driver også med distribusjon og salg av kraft. Her lærte Aas ett og annet om kraftmarkedet, og startet å spekulere i kraftpriser «fra kjøkkenbordet» med stor suksess, som DN skriver.

2) Hvordan er det mulig å spekulere i strøm?

Det er fordi strøm er en handelsvare akkurat som aksjer og andre varer og tjenester. Det har ikke alltid vært slik i Norge, skiftet kom i 1991. Frem til da ble strømprisen bestemt av kommunestyrer og storting. Vi vanlige dødelige strømforbrukere kunne ikke velge hvem vi kjøpte strøm av. Så kom altså den nye energiloven som sendte strømmen ut på det frie markedet. Kraftprodusentene selger kraften til en b...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.