– Hviterussland er okkupert, og ikke Putins allierte

  • Vår faste spaltist om konspirasjonsteorier, John Færseth, er også ekspert på Ukraina. I en periode tar han derfor et steg til et steg til siden fra hovedtemaet for nyhetsbrevet for å bringe analyser om konflikten.

Ukrainske myndigheter advarer nå om et angrep fra Hviterussland. Hviterussland har vært et viktig oppmarsjområde for russiske invasjonsstyrker, men har foreløpig ikke ikke blitt med på selve invasjonen. Mange hviterussere frykter nå å bli utkalt og sendt til Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i går ettermiddag at det var stor fare for et nytt, stort angrep i Volyn-regionen vest i Ukraina. Foreløpig dreier det seg om russiske styrker. Samtidig har hviterussiske diplomater forlatt Ukraina, slik at det er fare for at landets diktatoriske president Aleksandr Lukasjenko kan bli presset til å delta i invasjonen, skrev nyhetsbyrået Ukrinform.

Siden invasjonen begynte natt til 24. februar, har Hviterussland vært ett av tre steder Russland har angrepet fra. Russiske militærfly og helikoptre bruker også hviterussiske flyplasser som baser for luftangrep, og det har blitt avfyrt flere raketter fra hviterussisk territorium.

De russiske styrkene, som inkluderer 30 000 soldater, elite-enheter fra Spetsnaz, jagerfly og rakettsystemer, ble sendt dit i januar som del av forberedelsene til en felles militærøvelse som var ment å være ferdig noen dager før invasjonen.

Den hviterussiske opposisjonsleder...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.