Hvite menn uten utdannelse tviholder på republikanere. Men kvinner forlater Trumps parti

Trump-tilhenger på republikanernes landsmøte i sommer. Foto: Voice of America/Public Domain

Donald Trump insisterer på at det var «a tremendous success». Men fakta er at presidentens politiske mostandere, i tråd med hva meningsmålingene spådde, gjør et godt valg og vinner tilbake kontrollen over Representantenes hus. Det til tross for en sterk økonomi og at Trumps parti de siste to årene har endret grensene til flere valgkretser i avgjørende stater i Midtvesten for å isolere områder der demokratene står sterkt. Det overordnede bildet er at Det republikanske partiet beholder sin sterke oppslutning i grisgrendte strøk, mens demokratene, som tradisjonelt har mest støtte blant høyt utdannede velgere i storbyer, vinner mange velgere i forstadsstrøk som tidligere har stemt republikansk, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP). Det er nettopp i disse strøkene at mange av de hardeste kampene om seter til Representantenes hus har stått.

Eldre, hvite og lavt utdannede

Republikanerne viser seg å være stadig mer avhengig av eldre, hvite og lavt utdannede menn, mens demokratene i enda større grad enn tidligere har oppslutning fra kvinner, unge velgere, etniske minoriteter og folk med høyere utdannelse (college-grad eller mer). Bare fire av ti kvinner stemmer nå på republikanerne, viser APs landsomfattende valgdagsundersøkelse, der hele 113 000 som avga stemme har deltatt. Blant kvinner med høyere utdannelse er det bare 35 prosent som stemmer republikansk. Ifølge nyhetsbyrået Reuters'...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.