Hurtigtest-trøbbel allerede før omikron – nekter for at det bidro til nedstenging

Både de private apotekene og Helsedirektoratet opplever at etterspørselen av hurtigtester er større enn tilgangen.

Hurtigtester skulle være en viktig del av veien ut av pandemien. Men i noen kommuner var beredskapslagrene så godt som tomme – også før omikron.

I grunnlaget for regjeringens nye smitteverntiltak 7. desember, anbefalte Folkehelseinstituttet økt bruk av testing: «Rask identifisering av smittede er et viktig tiltak, og økt testing og jevnlig testing vil kunne erstatte andre og mer inngripende tiltak».

Men i et annet skriv samme dag, opplyste Helsedirektoratet: «Det er i dag knapphet på selvtester».

Samtidig påpekte direktoratet at selvtester er nødvendig for å unngå overbelastning av kommunenes testkapasitet og derfor avgjørende for håndteringen av pandemiens nåværende fase.

Knapphet på hurtigtester har vært en utfordring i enkelte kommuner siden august, noe som har ført til at testing i skoler og blant helsepersonell flere steder har vært vanskelig å gjennomføre. I noen kommuner har forbruket vært så stort at det heller ikke har vært mulig å ha ekstra selvtester i beredskap.

Forbruket av hurtigtester er nå enormt i Norge – over 1,2 millioner i uka ifølge Helsedirektoratets beregninger. Dels av folk som kjøper egne på apotek, og dels gjennom det kommunale TISK-apparatet (testing, isolasjon, smittesporing og karantene). I starten av januar regner myndighetene med at det vil være behov for mer enn 3,2 millioner tester ukentlig.

Etterhvert som den raske spredningen av omikron er blitt allment kjent, har også apotekene meldt om ustabile inter...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.