Hundrevis kan være begravet i ruinene etter at bombe traff tilfluktssted for sivile i Mariupol

I MARIUPOL ER EN TEATERBYGNING der hundrevis hadde søkt tilflukt, truffet av en bombe. Bilder viser at den største delen av bygningen har kollapset. Ukrainas forsvarsdepartement melder at et stort antall mennesker er begravet i ruinene, og at pågående angrep gjør det vanskelig å komme dem til unnsetning: «Ved et målbevisst bombeangrep på en stor forsamlig sivile har Russland begått nok en krigsforbrytelse». Satellittbilder av området viser at ordet deti – «barn» på russisk – før angrepet var skrevet med store bokstaver på bakken flere steder rundt bygningen. Menneskerettighetsorganisasjoner sier 500-700 mennesker befant seg i teateret; ordføreren Mariupol mener det kan ha dreid seg om så mange som 1200 og kaller angrepet «ren terrorisme»

Det britiske forsvarsdepartementet skriver i sin siste etterretningsrapport at Russland nå bruker eldre og mindre presise våpen i krigføringen.

President Volodomyr Zelenskij henvendte seg direkte til russiske soldater som deltar i angrepene i sin nattlige videotale: «Borgere av Russland: På hvilken måte er beleiringen av Mariupol annerledes enn beleiringen av Leningrad under Den andre verdenskrig? Hvem er det dere tar over for?» Han anmoder russiske soldater om å desertere for å berge sine egne liv – «den russiske hæren tar nå tap som verken ble sett i Syria, Tsjetsjenia eller Afghanistan, og hvis krigen mot det ukrainske folk fortsetter vil russiske mødre miste flere barn enn i krigene i Afghanistan og Tsjetsjenia til sammen». Ifølge fersk amerikansk etterretning har han sine ord i behold: Mer enn 7000 russiske soldater skal til nå ha mistet livet under invasjonen. 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.