Høyreradikal fiasko i valget – men i disse ti kommunene får Norgesdemokratene mandater

Foto: Norgesdemokratene, valgkampfoto

Det høyreradikale partiet Norgesdemokratene hadde i 2023 vyer om et endelig gjennombrudd.

Tidlig i valgkampen skrøt partifolk av mange nye lokallag og meningsmålinger de tolket som mulighet til mandater i byer som Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand.

Slik gikk det ikke. I stedet er partiet omtrent utradert i det tidligere hovedsetet på Sørlandet og luktet ikke engang på én prosent oppslutning i storbyene der partiledelsen og andre nøkkelpersoner selv står på liste.

Nasjonalt – med 0,5 prosent – står partiet på stedet hvil siden 2019, og sammenlignet med stortingsvalget i 2021 (1,1 prosent) er oppslutningen nå halvparten. Siden den lille støtten partiet har er smurt svært tynt utover geografisk, er det ingen realistiske veier til Stortinget i 2025.

Norgesdemokratene er de fleste steder på nivå med minipartier som Folkets parti, Partiet Sentrum, Konservativt og Pensjonistpartiet, alle fullstendig stilt i skyggen av nykommeren Industri- og næringspartiet (INP).

Islamfiendtlighet, vindkraft-nei og vaksinemotstand

Norgesdemokratene vil blant annet «stoppe muslimsk migrasjon til Norge» og mener at «muslimer bør oppfordres sterkt til å reise tilbake til sine hjemland». «Et stadig voksende antall muslimer» er etter partiets oppfatning del av at islam «ønsker å erstatte vår vestlige samfunnsorden, skritt for skritt».

Mange av partiets kandidater har ført en retorikk som er mer åpent fiendtlig til innvandrere og som framstiller politikere i andre norske partier som landssvikere og medløpere...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.