Høyreekstremist tatt med kniv ved synagogen i Oslo – deltok på nazistisk markering fem dager tidligere

I forrige uke vakte det oppsikt at en liten gruppe nynazister i den norske grenen av Den nordiske motstandsbevegelsen hadde søkt oppmerksomhet ved å stille seg opp ved synagogen i Oslo og ved den israelske ambassaden under den jødiske helligdagen Jom kippur 28. september. Men Filter Nyheter kjenner til at det oppsto en mer alvorlig episode noen dager etter den offentlige opptredenen: Fredag 2. oktober oppdaget synagogens sikkerhetsfolk en mann som stanset opp i gata utenfor den jødiske menigheten og oppførte seg påfallende. Da politiet ble tilkalt, fant patruljen en kniv på mannen. Han skal ha nektet å oppgi navnet sitt. Mannen, en 47-åring med sterkt antisemittiske holdninger, var en av de fire ekstremistene som noen dager tidligere hadde utført den offisielle markeringen for Den nordiske motstandsbevegelsen på samme sted. Oslo politidistrikt bekrefter selve pågripelsen 2. oktober overfor Filter Nyheter, men vil ikke kommentere identiteten til mannen eller koblingen til høyreekstremisme.

– I forbindelse med kontroll av en person utenfor synagogen, ble det foretatt en ransaking, som medførte funn av en kniv. Personen ble derfor pågrepet. Han ble senere løslatt, og saken blir fulgt opp strafferettslig fordi personen bar kniv på offentlig sted, uttaler Morten Reppen, seksjonspåtaleleder ved Felles kriminalenhet i Oslo politidistrikt, til Filter Nyheter.

Oslopolitiet skal tidlig ha varslet Politiets sikkerhetstjeneste om hendelsen. Den nordiske motstandsbevegelsen er en voldsfremmende, antisemittisk organisasjon som hyller Adolf Hitler og knytter sin revolusjonære ideologi til tekster om geriljakrig og terrorisme. Mange av medlemmene er straffedømte for alvorlige voldsforbrytelser, blant annet mot meningsmotstandere og politifolk.  Konspirasjonsteorier om jøder og deres påståtte skjulte makt over samfunnet er kjernen i nynazistens fiendebilde, som...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.