Høyesterett i Texas omgjør abort-beslutning – 31-åring reiser ut av staten for inngrepet

Høyesterett i Texas. Foto: Texas Military Dept (CC BY-ND 2.0)

DELSTATEN TEXAS’ HØYESTERETT har endelig omgjort avgjørelsen der en kvinne fikk innvilget abort på tross av en av USAs strengeste lover mot terminering av svangerskap. Høyesterett sier det ble begått en feil da en domstol på et lavere nivå avgjorde at 31 år gamle Kate Cox fra Dallas kunne få prosedyren utført, siden hennes liv ikke er i fare. Det skjer etter at det i forrige uke ble det nedlagt en midlertidig opphevelse av avgjørelsen, og statsadvokaten truet leger og helseklinikker med straff dersom de bisto Cox med inngrepet. 

Cox er gravid i 20. uke med et foster som har genfeil. Genfeilen gjør at fosteret ikke vil kunne overleve og at Cox risikerer å bli steril dersom svangerskapet fullføres. Hun reiser nå ut av staten for å få gjennomført aborten. 

Saken er antatt å være den første der kvinner ber retten om å få unntak fra loven etter at USAs føderale Høyesterett i fjor omgjorde den såkalte Roe v Wade-avgjørelsen fra 1973 og åpnet for at delstatene kan innføre praktisk talt totale forbud mot aborter. The New York Times/The Washington Post

SPESIALETTERFORSKER JACK SMITH ber USAs Høyesterett avklare om Donald Trump som eks-president er immun mot straffeforfølgelse for sitt forsøk på å omgjøre valgresultatet i 2020. Ved å ikke gå veien om en ankedomstol kan fremdriften i saken holdes oppe, slik at den kan gå for retten i mars neste år. CNN

REPRESENTANTENES HUS vil ...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.