Hongkong: Demokratiforkjemper møtte i retten

Jimmy Lai forlater rettslokalene i desember 2020. Foto: Studio Incendo (CC 2.0)

ET STORT SIKKERHETSOPPBUD var på plass da rettssaken mot Hongkong-dissidenten og mediemogulen Jimmy Lai (76) startet. Lai er tiltalt under den kinesiske sikkerhetsloven som ble innført i 2020, etter den massive demonstrasjonsbølgen mot loven i Hongkong. Den høyprofilerte demokratiforkjemperen er tiltalt for å «konspirere» med utenlandske krefter og en rekke punkter knyttet til intervjuer og artikler i avisa han grunnla i 1995, Apple Daily, i tillegg til hans deltagelse i demonstrasjoner mot kinesiske myndigheter og Twitter-meldinger. Apple Daily er kjendis- og tabloidavisa som også ble en av Hongkongs tøffeste kritikere av Beijing-myndighetene, og som ble tvunget til å legge ned etter et politiraid i juni 2021.

Lai har allerede oppholdt seg i høysikkerhetsfengsel siden desember 2020, og han risikerer nå livstid i fengsel etter rettssaken som er planlagt å vare i 80 dager. Amnesty kaller rettssaken et angrep på ytringsfriheten. Det er ingen jury og Lai er nektet å benytte seg av sin foretrukne menneskerettsadvokat. The Guardian/CNN/BBC

DET ISRAELSKE FORSVARET (IDF) har tatt med flere journalister til den største Hamas-tunnelen de har funnet til nå. Tunnelen skal være fire kilometer lang, asfaltert og stor nok for kjøretøy. I tillegg er den utstyrt med elektrisitet, ventilasjon og kommunikasjonssystemer. Den ligger nord i Gaza, men krysser ikke grensa over Israel. IDF skal ha funnet tunnelen for flere uker siden, men offentliggjør funnet først nå. 

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.