FILTER FORKLARER: Derfor krangler de om kraftkabel

Sylvi Listhaug (Frp) sier at det første hun skal gjøre på Stortinget er å fremme et forslag om å stoppe byggingen av en strømkabel fra Hardanger til Skottland, North Connect. Bak prosjektet står 47 norske kommuner, samt både den svenske og den norske staten, med eierandeler. Blant de største eierkommunene er Stavanger, Sandnes, Arendal, Kristiansand og Oslo. Hva skjer? Hva er egentlig greia med North Connect, og er dette virkelig den endelige spikeren i kista for den omstridte utenlandskabelen? Her er grunnen til at det koker om kabel på Stortinget for tiden, brukket HELT ned:

Motargumentet

Kabelen er veldig omdiskutert, med stor motstand i opposisjonen. En av grunnene er at NVE i en rapport har konkludert med at byggingen kan føre til at strømregningen for en gjennomsnittlig, norsk husstand kan bli 160 til 480 kroner dyrere i året. Et annet motargument er frykten for hva økt strømpris betyr for den kraftkrevende industrien - aluminiumsverk og andre viktige hjørnesteinsbedrifter på Vestlandet. Det gjør at Norsk Industri, den største underorganisasjonen i NHO, er imot. Totalt sett vil kabelen bli lønnsom for det norske samfunnet ifølge NVE - overskuddet sprøytes blant annet inn i kommunebudsjetter på Sør- og Vestlandet. 8,5 milliarder 2020-kroner over kabelens levetid på 40 år.

For-argumentet

Regjeringen, som i utgangspunktet er positiv til kabelen, er opptatt av skott...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.