– Historien gjentar seg: Russlands hybridangrep vekker traumer fra vinterkrigen i Finland

84 år etter Sovjets angrep blir finnene i grenseomårdet igjen minnet om at de lever med en potensiell fiende som nabo. Alle foto: Morten Risberg / Filter Nyheter

SOTKAMO, FINLAND: Aaro (36) flikker sleiva mot ovnen. Vannet brer seg i lufta og lander midt i de gloheite steinene med en skarp freselyd. Dampen stiger i været, ruller bortover taket, og daler ned over overkroppene våre. 

Filter Nyheter er på besøk i badstua hos Aaro og Helen Arantola i Sotkamo, på den finske landsbygda – omtrent midt i landet, en times kjøretur fra den russiske grensa. 

– Vi kaller denne delen av Finland for «Hunger land», sier Aaro, mens han tørker svette fra øynene. 

– Ingenting vokser her, bakken er hard, jorda næringsfattig, og vinteren er lang, iskald og nådeløs. 

Utenfor badstua viser gradestokken 20 minusgrader. En stadig vind føyker tørr snø opp i små fonner.  

– Og det var dette de sovjetiske soldatene møtte. 

I november i år tok Finland imot rundt 950 asylsøkere fra tredjepartsland i Midtøsten og Afrika som kom via Russland. Med en tydelig konklusjon om at dette var et hybridangrep fra Russland, bestemte Finland seg for å stenge hele grensen midlertidig. 

For mange finner er dette bare enda et bevis på hva nabolandet er i stand til. 

Aaro (36) har egenhendig bygd huset sitt på familiens eiendom. Fire grandonkler døde under vinterkrigen, og konflikten var tett på fa...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.