Historien bak uke 12, 18 og 22: Ropstad ville vite om jordmødre kunne straffes for senabort

Bildet av Kjell Ingolf Ropstad ble tatt i innspurten av valgkampen i 2017 - ett år før KrFs dramatiske veivalg, der Erna Solberg lokket med innstramminger i abortloven.

Hvorfor er grensen for selvbestemt abort akkurat uke 12 i Norge? Er det noe spesielt med uke 18 i svangerskapet? Har uke 22 alltid vært «grensen for abort»? Det hagler ukenummer i abortdebatten. Filter har sjekket hvor de kommer fra. Noen kommer fra 30-tallet, andre er hentet fra lufta - og den siste har fått kraftig fødselshjelp av KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Uke 12: En medisinsk begrunnelse

I ulike land og ulike situasjoner har man snakket om «tidlig i svangerskapet», men man har ment ulike ting. Derfor opererer noen land med uke 14, andre med 12 og det tredje med uke 18. 12 uker har blitt en bestemmelse som gjelder både i Norge og Danmark. I Sverige har kvinnene en samtale mellom 12. og 18. uke. Fosterleger Filter har snakket med peker på det medisinske: Svangerskapet deles opp i tre deler - trimester: Det første varer til uke 12, det neste i 24, og resten til fødsel. Det er ikke tilfeldig. Til og med uke 10 er fosteret ikke et foster, men et embryo i utvikling. I uke 12 er embryoet blitt et ferdig utviklet «minifoster», med kropp og organ som skal vokse og modnes. På dette tidspunktet skjer de fleste spontanaborter, for i disse ukene skjer det mye utvikling, og mye som kan gå galt. Det er i uke 12-13 som er det beste tidspunktet å oppdage alvorlige skader eller tilstander på fosteret med ultralyd, ifølge Kjell Å. Blix Salvesen, sjef for Kvinneklinikken ved St. Olavs hospital. Av samme grunn blir uke 12 sett på som et godt tidspunkt for videre overvåkning av fosterutviklingen - også internasjonalt. Dette har imidlertid ikke ligget der som et selvsagt premiss for at aborten bør skje tidlig, historisk sett - faktisk tvert om.

Skulle vente til hormonene hadde roet seg

På 50-tallet var det både leger og politikere som mente at kvinnene var «psykisk ustabile» i de tre første månedene av svangerskapet, på grunn av endret hormonbalanse. Dette ble både bruk...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.