Jæren tingrett slår fast at det ikke er lov å nekte kvinner med skaut service, slik frisør og tidligere SIAN-medlem Merete Hodne gjorde i fjor. Hodne varsler imidlertid at hun vil anke dommen.

Ellers:

Den norske sykehusstreiken, som startet da meklingen mellom Akademikerne helse og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter brøt sammen onsdag, trappes opp. Fredag tas ytterligere 185 av Akedemikernes medlemmer ut i streik, noe som bringer antallet streikende opp i 498. De ansatt ved i alt 12 sykehus over hele landet. Konflikten dreier seg om hvorvidt vaktordningene for norske leger fortsatt skal være kollektive eller om den enkelte arbeidsgiver skal få mer styringsrett.

I dag starter både Eid al-Adha, islams fremste høytid, og den 48 timer lange våpenhvilen i Syria som USA og Russland kom til enighet om forrige uke. President al-Assad har forpliktet seg til å avstå fra nye bombeangrep mot opposjonsstyrker og håpet er at humanitær hjelp nå kan komme fram til blant annet de beleirede bydelene i Aleppo. Andre har ytret skepsis til om våpenhvilen vil bli respektert i alle landets regioner. Harde kamper blusset opp rett etter at avtalen om våpenhvilen ble kjent i helga og 90 mennesker ble drept i bombeangrep i Idlib og Aleppo lørdag og søndag.

I det betente Sør-Kinahavet, der Kina er uenig med såvel Taiwan som Filippinene, Vietnam, Malaysia og Brunei om grenseoppdragningene, starter Russland og Kina nå sin åtte dager lange militærøvelse  «Joint Sea-2016» med både luft- og sjøstyrker i aksjon. Det er den femte øvelsen de to stormaktene samarbeider om på like mange år, og faller inn i rekken av handlinger som «ikke bidrar til stabilitet i regionen», sier øverste sjef for USAs stillehavsmarine til New York Times.

Uten at Donald Trump framstår som noe utpreget sunnhetsideal har den to år yngre Hillary Clintons helse vært et av republikanernes ankepunkter mot henne i presidentvalgkampen i USA. I går fikk de ytterligere skyts da et mye delt videoklipp fra 11. september-markeringa i New York synes å vise kandidaten falle sammen i armene på sikkerhetsvaktene, påfulgt av en avlysning av en to dagers California-tur grunnet lungebetennelse. Sammen med en uheldig bemerkning der hun kalte halvparten av Trumps tilhengere for «deplorable» (bedrøvelige, beklagelige) har Clinton tapt terreng mot motstanderen de siste dagene. Det er to uker til den første debatten mellom de to, og 56 dager til valget.

God mandag!

Med vennlig hilsen

Pål Nordseth
Redaktør, Filter Media


(Dette er webversjonen av et daglig nyhetsbrev som du kan få rett i innboksen din, gratis og reklamefritt)