Bilder og videoer som sirkulerer på meldingsappen Telegram viser et krater på Chonar-broen, som knytter Krym til den russisk-okkuperte delen av den ukrainske regionen Kherson og representerer den korteste ruta til Melitopol. Ifølge den Kreml-oppnevnte guvernøren i Kherson er broen angrepet av ukrainske styrker, trolig med langdistansemissiler donert av Storbritannia, skriver The Guardian.
Tidligere denne uka truet Russland med å skyte missiler mot Kyivs «beslutningstaker-sentere» hvis vestlige missiler ble brukt mot halvøya. Den russiske forsvarsministeren Sergej Shoigu uttalte tirsdag at amerikanske Himars-raketter og britiske Storm Shadow-raketter mot Krim ville bli oppfattet som Vestens «fulle involvering» i konfikten. Det er ikke meldt om drepte eller skadde på Chonar-broen.
I dag tidlig angrep Russland flere mål i Ukraina med både krysserraketter og ballistiske missiler, og forårsaket skade på bygninger i både Odessa og Kryvy Rih, ifølge ukrainske myndigheter.
ENERGIPOLITIKK TREDD NED OVER EØS-HODET: Det ble ikke enighet om reform av strømmarkedet på EUs energiministermøte i Luxembourg denne uka. Men forslaget, med regler som kommer i tillegg til EUs fjerde energimarkedspakke og en mekanisme der EU skal avgjøre om enkeltland skal få lov til å innføre krisetiltak for å regulere kraftpriser, blir ikke lagt dødt av den grunn. Man trenger ikke å ha fulgt norsk politikk veldig tett for å skjønne at det vil bli en varm potet i EØS.
Flere varme poteter er dessuten på vei fra Brüssel: Klimakvoter for shipping, fjerning av gratiskvoter for industrien og klimatoll på utslippsintensive varer. Deler av denne lovgivningen møter motstand i Norge – ikke bare i fløypartier, men også i Regjeringen. Samtidig legger EU merke til at Norge er raske med å be om å bli inkludert når EU forhandler med USA (for eksempel om unntak fra proteksjonistiske tiltak), men drar beina etter seg så snart det handler om energi.
Les mer om dette i energispalten Filter Kalddusj, som denne uka lever opp til sitt navn for alle med forestillinger om en gunstig norsk alenegang på den globale arenaen.
- Du får Filter KALDDUSJ i innboksen hver torsdag hvis du tegner et abonnement på Filter Nyheter. Fra kroner 70,- i måneden, ingen bindingstid og med 30 dagers gratis prøvetid. Da kan du også velge og vrake i våre andre nyhetsbrev! Les mer her.
IDA WOLDEN BACHER IKKE: Det ble dobbel renteheving i dag: Norges Banks styringsrente heves 0,5 prosentpoeng og står med det på 3,75 – det høyeste siden 2008 (den gang nådde den 5,75 før finanskrisa kom og den i løpet av et år var senket til 1,25). Nå kan du i beste fall se fram til senking i andre halvdel av 2024, anslår sentralbanksjef Ida Wolden Bache, som mener det er sannsynlig med flere hevinger før den tid (trolig 4,25 i løpet av høsten). Det betyr at folk flest må betale mer for boliglånet sitt, på toppen av den dyrere strømmen og maten og alt annet, som er det rentehevingene er ment å motvirke ved å hemme pris- og lønnsvekst og stimulere til sterkere kronekurs. Både euroen og dollaren ble brått billigere for nordmenn etter sentralbankens kunngjøring klokka 10 i dag.
Også Bank of England tar hardere i enn økonomene ventet og hevet styringsrenta 0,5 prosentpoeng i dag. I Storbritannia er den nå 5 prosent.
KJENT PSYKIATER KAN MISTE AUTORISASJON: Statsforvalteren har ferdigbehandlet fem av klagesakene mot psykiateren som er anklaget for å dyrke uprofesjonelle og upassende forhold. I en en av sakene mener Statsforvalteren at Helsetilsynet må vurdere suspensjon, ifølge varslernes advokat Mette Yvonne Larsen. «Konklusjonen i tre saker som er ferdigbehandlet, er brudd på forsvarlighetskravet i Helsepersonelloven, rollesammenblanding, manglende journalføring. De innstiller på tap av autorisasjon eller begrenset autorisasjon», sier hun til VG.
Psykiaterens angivelige uprofesjonalitet kom først i offentlighetens søkelys da forfatter Hilde Rød-Larsen i januar gikk ut og fortalte om hvordan de to hadde sex på hans kontor etter å først blitt kjent fordi hun hadde et sykdomsbilde han var ekspert på. Siden har kvinner psykiateren hadde et formelt pasientforhold til, levert klager på blant annet grenseoverskridende adferd, utskriving av vanedannende medisiner og andre etiske overtramp og lovbrudd.