Hemmelige givere har doblet Frps valgkampbudsjett: Kan skjule påvirkning av vedtak i lokalpolitikken, tror eksperter

Foto: Marie Lytomt Norum/Filter Nyheter

Før forrige kommune- og fylkestingsvalg hadde Frp et budsjett for hele valgkampen på 7,5 millioner kroner.

I år har de fått ti millioner kroner inn på kontoen fra én enkeltgiver – foreningen «Aksjon for borgerlig valgseier».

Men ingen utenforstående vet hvem pengene kommer fra.

Aksjon for borgerlig valgseier, opprettet før stortingsvalget i 2021, er i praksis et mellomledd for personer som vil påvirke valgkampen med penger uten at det blir offentlig kjent hvem som står bak. Bare foreningens navn føres inn i registeret som egentlig skal sørge for åpenhet om hvem som gir partiene penger.

Siden det i forrige valgkamp ble kjent at verken Høyre, Venstre eller Krf vil ha noe med organisasjonen å gjøre, er den i praksis en pengestrøm til Fremskrittspartiets valgkamp.

Frp vil ikke svare på spørsmål om hvorvidt partiet kjenner identiteten til noen av giverne, og vil heller ikke fortelle om partiet vet hvor mange givere som står bak hoveddelen av millionpotten. 

– Man er veldig nærme det at man kan lage en anonym donasjon til et parti og ha en avtale bak lukkede dører, sier NHH-forsker Joel Berge til Filter Nyheter, på generelt grunnlag om å benytte seg av slike mellomledd.

Også Partilovnemndas leder Eivind Smith er bekymret for hvordan slike donasjoner kan påvirke lokalpolitiske beslutninger i det skjulte, og bruker eiendomssaker som eksempel: 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.