Havet stiger og jorda blir varmere: Så mye har den norske oljen bidratt med

En kvinne blir evakuert fra sitt hjem i Texas under ekstremværet Harvey i 2017.

At Norges olje- og gassproduksjon har konsekvenser for både temperaturen og havnivået er ingen nyhet, men nå mener forskere at de kan tallfeste den: Det globale havnivået har steget med 0.12 millimeter og den globale gjennomsnittstemperaturen har økt med 0,002 grader celcius på grunn av bruken av Statoils produkter, hevdes det i en ny studie. Studien kopler klimaforandringer som stigende havnivå og stigende gjennomsnittstemperatur direkte til utslipp sporet til de individuelle oljeselskapene. Den kjølende effekten av partikkelutslipp fra forbrenning av olje og gass er tatt med i beregningen, og det forskerne mener er den mest sannsynlige modellen for klimaets følsomhet for CO2- og metangassutslipp er lagt til grunn. Skrus følsomhet-variabelen til maks, har Statoil forårsaket 0,21 millimeter havstigning og 0,034 grader oppvarming.

Store usikkerheter

Rapporten ble publisert i det vitenskapelige tidsskiftet Climatic Change i forrige uke og er basert på data fram til 2010. – Forutsatt at de har brukt fornuftige tall, er dette teknisk sett en helt grei analyse, sier Bjørn Hallvard Samset, forsker ved CICERO Senter for klimaforskning. Han understreker at det er store usikkerheter knyttet til grunnlagsmaterialet, ikke minst fordi det dreier seg om svært små størrelser.

– Forfatterne har tatt den målte stigningen i havnivå og temperatur for gitt. Så har de sjekket hvor mye av den som kan tilskrives vårt CO2 og metan, og deretter delt dette på kildene. Usikkerhetene er store i alle ledd her, så en ekstra forutsetning for resultatene er å godta utgangspunktet. De usikkerhetene de selv sjekker, handler mest om klimafølsomheten, sier forskeren.

Chevron er «verst»

Når verdens oljeselskaper rangeres etter hvor mye CO2-økning deres produkter har bidratt m...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.