Hardhendte vindkraftutbygginger

Vindturbiner i Kjøllefjord. Foto: Statkraft (CC BY-NC-ND 2.0)

NORGE TRENGER MER kraft, og vindkraft på land ser i økende grad ut til å være den beste kandidaten. I lys av det, er regjeringens planer i Finnmark mildt sagt underlige. Mer om det i ukas hovedsak, men først:

KORT FORTALT

  • Da Storbritannia holdt auksjon på havvindprosjekter forrige fredag, kom det ingen bud. Den britiske auksjonen satte et tak på statsstøtten til havvindprosjekter på 44 pund per megawattime, eller ca. 80 øre/kWh, og taket var tydeligvis for lavt. «Det er krevende tider i havvind generelt, og det skaper også bekymringer for om vi får budgivere i den norske auksjonen», sier fagsjef i Fornybar Norge, Jon EvangE24
  • Utenlandske kapitalforvaltere tjente godt på fjorårets norske strømpriser. Tre vindkraftselskaper som alle er eide av tyske Luxcara hadde et overskudd på 670 millioner kroner. Tax Justice Norge har kommet fram til at finansieringen av vindparkene kommer fra lån hos fond i skatteparadiset Luxembourg. NRK
  • Marius Holm Rennesund i Thema Consulting mener kraftprisene vil ligge på det dobbelt av hva som var vanlig før 2021, de neste fem årene. Årsaken er høye gass- og CO2-priser i Europa, samt et minkende norsk kraftoverskudd. 

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.