Har vi bare 12 år på oss – og søler vi olje i Arktis? Vi fikk klimaforskeren til å vurdere ungdommens paroler

Det kokte bra på Eidsvolls plass i dag, når tusenvis av skoleelever trosset skolens fremmøteplikt for å demonstrere mot forvaltningen av planeten de skal arve. Det var appeller, det var slagord, det var sang, det var flagg– og det var hundrevis av plakater med et bredt spekter av paroler. Disse parolene skal ikke nødvendigvis forstås bokstavelig, er sjelden av en art som egner seg for «faktasjekk», og vi skal muligens vokte oss for å innta den samme ovenfra-og-ned-holdningen til engasjerte ungdommer som vi harselerte med for mindre enn et halvt døgn siden. Samtidig er vitenskapen om klimaforandringer mange år fram i tid langt fra sikker, og alarmisme og skremselspropaganda fører sjelden noe godt med seg. Med det i bakhodet ringte vi en klimaforsker – Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret og professor ved Universitetet i Bergen – og ba ham kommentere påstandene på et knippe av dem.

01: «Erna koker kloden»

– Denne parolen var det mange varianter av i demonstrasjonen i Oslo. Men i hvilken grad kan egentlig den norske statsministeren holdes ansvarlig for global oppvarming, og hvor mye har det å si hva lille Norge gjør? – Jeg ville ikke sagt at «Erna koker kloden», og jeg er glad jeg ikke er politiker – det er ikke lett å skulle veie ulike hensyn mot hverandre. Men det er klart at norske politikere har et ansvar både for det som skjer i Norge og for hvordan Norge agerer i resten av verden. De fleste vil si at norsk klimapolitikk har vært svak i forhold til det andre land har fått til – det er bare to andre land i Europa som ikke har senket utslipp av klimagasser siden 1990, og Storbritannia, for eksempel, har kuttet hele 40 p...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.