Formuen hans tilsvarer bistanden til Somalia i et helt år – hvilken bistandspolitikk får vi nå?

Nikolai Astrup (H) er utviklingsminister i den nye regjeringen.

Høyre-politikeren Nikolai Astrup (39), som onsdag ble utviklingsminister i den nye regjeringen, har i en årrekke vært rikest blant de folkevalgte på Stortinget. I skattelistene for 2016 var han notert med en privat formue på 337 millioner kroner - altså nesten på millionen det samme som Norge overførte i bistandsmidler til Somalia samme år, ifølge Norads oversikt (340 millioner totalt). Norge ga totalt 36,8 milliarder kroner i bistand i 2016 - landene på det afrikanske kontinentet fikk mest, etterfulgt av land i Midtøsten og Asia. Men hva slags bistandspolitikk vil Stortingets rikeste mann gå i bresjen for? Astrup har bare hatt jobben i snaue to døgn, men noe vet vi allerede:

  • Omorganisering: «Noe av det som ligger i mitt mandat, tydelig fra statsministeren, er at vi også må se på organiseringen her hjemme. For å se om den kan gjøres bedre, og at vi dermed får bedre resultater der ute», uttalte han i Dagsnytt 18 på NRK tidligere denne uka.
  • Hardere krav til mottakerland: «Hvis du stiller et krav, må det jo ha en konsekvens hvis det kravet ikke imøtekommes», sa han til Bistandsaktuelt for to år siden: «I ytterste konsekvens betyr det at vi må trekke oss ut».
  • Fortsatt mer konsentrert: «Siden regjeringen tiltrådte i 2013 har vi konsentrert innsatsen både geografisk og tematisk. Vi har mer enn halvert antallet bistandsavtaler, fra nesten 7000 til under 3000. Jeg tenker det er potensial til å fokusere innsatsen enda mer. Færre tema og avtaler gjør det lettere å oppnå g...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.