Hamas-leder: Forberedt på langvarig krig – hevder bare seks personer planla lørdagens angrep

Sammenrast bygning etter israelsk bombing av Gaza. Foto: Trong Khiem Nguyen Public domain

I ET INTERVJU HEVDER EN Hamas-leder at bare et lite antall kommandører visste om planene om et bredt anlagt angrep på Israel, men at Iran og Hizbollah vil slutte seg til kampen dersom Gaza utsettes for en «utryddelseskrig» og at Hamas er forberedt på at den blir langvarig. Ali Barakeh, som lever i eksil i Beirut, sier at bare rundt seks personer deltok i  planleggingen av angrepet som ble iverksatt lørdag, men forklarer ikke hvordan det kan stemme overens med at at over tusen Hamas-terrorister var med på å ta seg inn i Israel. 

Barakeh sier angrepet ikke var motivert så mye av Israels samtaler med Saudi-Arabia om å normalisere landenes forhold, som av ytre høyre-elementer i Israel og deres provokasjoner det siste året, slik som besøk på Tempelhøyden/Al Aqsa i Jerusalem.

USA sier det ikke finnes konkrete bevis på at Iran bisto militsen med å planlegge angrepet, som har kostet over 900 israelere livet og gjort over 100 til fanger. Hamas truer med å drepe fangene dersom bombingen av Gaza fortsetter.

FN sier antallet internt fordrevne personer i Gaza etter Israels gjengjeldelsesaksjoner er det høyeste siden 2014. Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa i går at aksjonene bare såvidt har begynt og at de «vil forandre Midtøsten». Mobiliseringen av 300 000 reservister og forflytningen av store mengder krigsmateriell i retning Gaza peker mot en nærstående bakkeinvasjon. AP News/

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.