Mens noen ministre aldri beholder gaver privat utover blomster og konfekt, har andre i den sittende regjeringen samlet statsråd-gaver for mange tusen kroner hjemme. Filter Nyheter har oversikten, ned til minste fenalår og vadmelstøffel.

Alt fra klær, sko og smykker til relativt kostbare mat- og vingaver har tatt veien fra offiselle anledninger til privat eie de siste tre åra. Det viser en totalgjennomgang Filter Nyheter har gjort av departementenes håndtering av gaver som statsrådene og statssekretærene får i hendene i embets medfør.

Det finnes ikke noe samlet offentlig register for ministergavene – oversiktene må møysommelig pusles på plass via innsynsbegjæringer til hvert enkelt departement.

Verdiene av de blåblå statsrådenes gaver er bagatellmessige sammenlignet med «gaveskandalen» den rødgrønne regjeringen måtte håndtere i 2010, men enkelte tilfeller gir grunn til å stille spørsmål ved om gjeldende regelverk er fulgt, eller hvorfor departementene ennå har svært ulik praksis for registrering av gaver.

Noen statsråder har  mottatt gaver i embeds medfør som enkeltvis er verdt tusen kroner eller mer, og valgt å beholde dem privat – i kontrast til regjeringskolleger som lar samtlige slike gaver tilfalle staten. Her er noen eksempler:

 

Fikk fjellsko til 2500 kroner – brøt Stortingets regelverk

Inkluderingsminsiter Solveig Horne gikk til Topps 2015. Her sammen med innitiativtaker Ohene Aboagye. Dette var Ohenes 8 gang p toppen og Hornes f¯rste. Til Topps 2015 ble arrangert fredag 5.juni i strÂlende vÊr. 270 deltakere ble registert p toppen denne dagen. L¯rdagens tur til Galdh¯piggen ble avlyst grunnet dÂrlig vÊre og derfor var det kun 270 deltakere som kom seg opp p toppen av Galdh¯piggen under Til Topps 2015.
FIKK FJELLSKO GRATIS: Statsråd Solveig Horne deltok i juni 2015 på arrangementet «Til topps» i regi av Røde Kors og Den norske turistforening (DNT). Av DNT fikk hun i forkant en skogave verdt 2500 kroner. (Foto: RØDE KORS)

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) har selv beholdt et par fjellsko av merket La Sportiva verdt 2500 kroner, som hun april i fjor fikk av Den norske turistforening, som skulle ha statsråden med på arrangementet «Til topps» tre måneder seinere. Horne har ikke innrapportert gaven til Stortingets register over økonomiske interesser, selv om verdigrensen her er 2000 kroner i henhold til § 11 i reglementet hun er bundet av.

Solveig Horne opplyser til Filter Nyheter at hun nå skal innrapportere gaven:

«Ved en inkurie er gaven ikke blitt rapportert til Stortinget tidligere. Den er nå sendt til Stortinget for registrering», skriver statsråden i en epost via en kommunikasjonsrådgiver. Hun avslo en intervjuforespørsel om saken. Horne skal skatte av gaven. «Fjellskoene vil bli innrapportert for beskatning i selvangivelsen for 2015».

 

Én statsråd, ett år: Gavedryss til 11 000

BEST Å VÆRE FISKERIMINISTER? I Monica Mælands (t.v.) departement var det bare daværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker som tok med seg dyre gaver hjem. (Foto: Nærings- og fiskeridepartementet)
BEST Å VÆRE FISKERIMINISTER? I Monica Mælands (t.v.) departement var det bare daværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker som tok med seg dyre gaver hjem. (Foto: Nærings- og fiskeridepartementet)

Daværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) (nå EU-minister) er  regjeringens «gavevinner» med god margin.

Som takk for å være såkalt gudmor under åpningen av Salmon Center (Gildeskål Seafood AS) i Bodø 26. mai 2014 fikk hun ei blå håndveske i lakseskinn som ifølge departementet er verdt 3500 kroner. Da hun to måneder seinere representerte regjeringen på åpningen av «tørrfiskoperaen» Querini på Røst fikk hun et innrammet grafisk trykk av kunstneren Are Andreassen til en verdi av 5300 kroner. To uker tidligere hadde Aspaker fått et «bilde i etset stål» fra Moldejazz taksert til 900 kroner.

I september samme år fikk hun et villsauskinn til en registrert verdi av 600 kroner fra Austevoll næringsforening. (Ifølge overfladiske nettsøk kan slike skinn koste mer enn det dobbelte, Filter Nyheter har bedt om underliggende bilag) Under et besøk til Chile fikk statsråden et sølvsmykke av en chilensk statssekretær verdisatt til 760 kroner.

I januar 2015 tok statsråden imot et fiskebestikk i 11 deler av merket Hardanger på en konferanse i regi av Norsk nærings- og nytelsesarbeiderforbund. Departementet har taksert gaven til 599 kroner (Så langt Filter Nyheter har klart å finne ut koster et slikt bestikksett i dag 1099 kroner på Glasmagasinet, vi har bedt om departementets taksering).

Om man summerer gavene fiskeriminister Aspaker fikk på et snaut år og beholdt privat, er totalverdien 11 659 kroner forutsatt at departementets verdivurdering er korrekt. De to dyreste gavene har hun, i hehold til regelverket, rapportert til Stortingets register.

Filter Nyheter har forøvrig bedt Stortinget om innsyn i tidspunktene for innrapporteringer til registeret, men Stortingets konstitusjonelle avdeling holder dette hemmelig uten annen begrunnelse enn at det «ikke er offentlig».

 

Statsråd Sandberg: Seks flasker vin fra Portugal

HAMSTRET VIN: Per Sandberg fikk med seg seks flasker vin i gave fra en vinprodusent under offisielt besøk i Portugal tidligere i år. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet.
HAMSTRET VIN: Per Sandberg fikk med seg seks flasker vin i gave fra en vinprodusent under offisielt besøk i Portugal tidligere i år. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet.

Nåværende fiskeriminister Per Sandberg (Frp) mottok, på sin aller første utenlandstur som statsråd, seks flasker vin fra vinprodusenten Paulo Laureano i forbindelse med en restaurantlunsj under besøket til Portugal 20.-22. januar i år i regi av Norsk sjømatråd. Ifølge departementets verdivurdeirng – på Filter Nyheter forespørsel – var vinen totalt verdt 950 kroner. Den ble drukket opp.

– Vinen smakte nydelig og passer perfekt til Bacalao, er Sandbergs kommentar til Filter Nyheter. (Via en kommunikasjonsrådgiver i NFD.)

 

Justisminister Anders Anundsen (Frp) fikk en lampe produsert i verkstedet til Bergen fengsel under et besøk der i 2014. Departementet har anslått verdien til 2000 kroner. I så fall er den på krona under grensa – «mer enn 2000 kroner» – for hva regjeringsmedlemmene plikter å føre opp i Stortingets offentlige register over verv og økonomiske interesser.

I registeret har Anundsen ført opp: «diverse mindre gaver i forbindelse med foredrag o.l.». Anundsen fikk også ei jakke taksert til tusen kroner (trolig av merket Devold) da han deltok på dåpen av Svalbard-sysselmannens nye fartøy «Polarsyssel» i septeember 2014.

De andre gavene han har tatt med hjem er en sekk (900 kr) fra Politiets fellesforbund og en redningsvest (500 kr) fra Redningsselskapet, i tillegg til to 40-årsgaver han fikk av departementet (en tegning taksert til 1600 kr og en – presumptivt ordspill-initiert – fluktstol til 400 kr).

 

Gaveglade landbruksministre

(Foto: Landbruks- og matdepartementet)
FIKK ARMBÅND: Sylvi Listhaug tok ikke med seg ost fra matmessa Grüne Woche, men fikk et armbånd til rundt 600 kroner som takk for hjelpen. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Daværende landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) fikk under et besøk hos Lundal AS i Salten i februar 2015 med seg kjøttprodukter hjem til en verdi av rundt tusen kroner.

De andre gavene hun beholdt selv var spekemat for 600 kroner fra et bedrifsbesøk hos Tind Spekevarer AS fire dager tidligere, et saueskinn taksert til 600 kroner fra gårdsbesøk i Åseral januar samme år og et armbånd verdt 600 kroner fått under åpningen av den norske standen på matmessa Grüne Woche, også det i januar 2015.

I starten av regjeringsperioden fikk hun et sølvsmykke i skinnrem (ca. 700 kr) fra en smykkedesigner i Årnes i oktober 2013, turkniv av merket Brusletto (600 kr) fra Fylkesmannen i Buskerud i mars 2014, Karaffel med to glass (ca. 500 kr) fra Sogndal (giver ikke oppført) i november 2013, Smaksprøver på kortreist mat (ca 500 kr) fra Norges Bondelag mfl i oktober 2013 og ei kokebok (350 kr).

Til sammen nøt Listhaug personlig godt av gaver for 5450 kroner i landbruksminister-perioden, forutsatt at departementets oversikt er riktig ført.

TAR GAVENE HJEM: Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) har rukket å hente ut flere fine gaver privat allerede i 2016. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)
TAR GAVENE HJEM: Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) har rukket å hente ut flere fine gaver privat allerede i 2016. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Også nåværende landbruksminister Jan Georg Dale (Frp) ser ut til å velge å beholde de beste gavene privat , ifølge departementets egen liste. På bare drøye to uker (26.01-11.02) i år, tok han med seg gaver verdt 3300 kroner: Et saueskinn (1200 kr) fra gårdsbesøk i Oppland, en ullgenser (800 kr) fra Vestmo tømmerterminal på Elverum, en kniv i slire (800 kr) fra Flå jakt- og fiskesenter og et fenalår (500 kr) etter et innlegg hos Kjøtt- og førfebransjens landsforbund.

 

Silkeskjerf, brennevin og sølvbrosje

LIKER ROM: Tidligere klima- og miljøminister Tine Sundtoft tok ifølge departementet med seg gaver fra statsrådoppdragene hjem. (Foto: Miljødepartementet)
LIKER ROM: Tidligere klima- og miljøminister Tine Sundtoft tok ifølge departementet med seg gaver fra statsrådoppdragene hjem. (Foto: Miljødepartementet)

Daværende miljøvernminister Tine Sundtoft (H) tok enkelte gaver med seg hjem, men lot de dyreste (et håndvevd teppe fra Irans visepresident og en sovepose fra Norsk Friluftsliv verdt 1300 kroner) bli værende i departementet.

I mars 2015 beholdt hun ei flaske med rom (ca. 500 kr) hun fikk under et besøk fra Guyanas miljøminister. Samme måned fikk hun to ølglass (500 kr) under Industriens motemesse. I forkant av et besøk i Latvia fikk hun tilsendt  en sølvbrosje taksert til rundt 760 kroner fra den latviske presidenten.

Fra Den norske turistforening fikk hun i mai 2015 keramikk verdisatt til 798 kroner. I september i fjor beholdt Sundtoft selv et silkeskjerf, som ikke er taksert, i gave fra miljøministerens franske motpart Ségolène Royal.

 

Får knæsje OL-klær

  • Daværende Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson mottok i 2015 et kunstverk verdt 3000 kroner fra departementet, i forbindelse med avslutningen av Nordsjødykkersaken. Departementet opplyser at et slikt bilde ble gitt til alle sentrale aktører i saken. Verken Eriksson eller seinere politisk ledelse i ASD opplyser å ha fått andre gaver verdt mer enn 500 kroner.
  • En rekke av statsrådene har denne måneden fått et sett Helly Hansen-klær verdt 5000 kroner fra Ungdoms-OL på Lillehammer, som er identiske med klespakken de frivillige på arenaene får utdelt.
  • Den eneste gaven kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har hentet ut privat, er disse vadmelstøflene:

 

(Foto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet)
(Foto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet)

 

– Whiskey var ikke privat

Departementenes interne registre inneholder også feil: Statssekretær Øystein Bø (H) sto i listen som Filter Nyheter fikk oversendt fra Forsvarsdepartementet oppført med at han hadde tatt hjem en flaske Gentleman Jack whiskey  (529,90 på Vinmonopolet) i julegave fra Chargé d’Affaires Jim DeHart ved den amerikanske ambassaden.

«Gaven er mottatt, registrert og står ubrukt i skapet på mitt kontor. Den vil ikke bli benyttet til private formål. Dette er blitt feilført i listen og er nå rettet opp», skriver Bø i en epost på våre spørsmål.

Statssekretæren opplyser at det ikke er uvanlig at ulike ambassader sender julehilsener til personer de har hatt mye kontakt med i løpet av året.

 

Store forskjeller mellom departementene

Mens flere departementer rutinemessig har ført inn gaver for verdier så lite som 60 kroner i nummererte tabeller med detaljerte opplysninger om tid, sted, anledning og giver, har andre departementer knapt hatt noe register å utlevere da Filter Nyheter tok kontakt.

Både Statsministerens kontor, Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartement har oversendt omfattende gavelister som viser at verken Erna Solberg, Børge Brende eller Ine Eriksen Søreide tar ut gaver privat. Samferdselsdepartementet gir like klar beskjed: Alle gaver (unntatt smågaver i form av blomster, konfekt og bøker) til Ketil Solvik Olsen og hans politiske medarbeidere oppbevares i et låst skap i departementet. Også Kulturdepartementet opplyser at samtlige gaver tilfaller departementet (mens gaver av ubetydelig verdi blir kastet/avhendet).

Når utenriksministeren eller hans statssekretærer får vin- eller matgaver verdt mer enn 500 kroner, blir dette sendt regjeringens representasjonsbolig og aldri tatt ut privat, opplyser UD.

Det har tatt lang tid å få klarlagt hvilke gaver som er hentet ut til privat bruk. Mens noen – som Finansdepartementet, Forsvarsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet – har en klar og tydelig markering i sine opprinnelige lister over hva mottakeren har tatt med hjem og ikke, har andre måttet utarbeide dette på Filter Nyheters forespøsrsel.

Det er ennå flere oppfølgingsspørsmål vi ikke har fått svar på – så vi kommer med mer.

Vi vil også om kort tid publisere en så fullstendig liste som mulig over samtlige gaver politikerne i departementene mottar.