FSB hevder å ha tatt ukrainske nynazister – tvilsomt om «MKU» har terrorkapasitet

  • Uavhengig journalistikk om politisk ekstremisme, hatkriminalitet, rasisme og relaterte temaer. Du har tilgang til denne saken fordi du er abonnent. Takk for det!

LITT FOR BELEILIG: Russlands sikkerhetstjeneste FSB hevdet i går å ha pågrepet 60 personer i Russland tilknyttet en angivelig ukrainsk nynazistgruppe, MKU, og påsto samtidig å ha beslaglagt våpen en rekke ulike steder i landet. Altså enda et bidrag til «avnazifisering», skal man tro russiske myndigheter.

Men hvorvidt det i det eksisterer noe velorganisert «MKU» i Russland, med terrorkapasitet, og om det i så fall har noen direkte kobling til Ukraina, er tvilsomt.

Journalisten Volodja Vagner skrev i februar en spennende gjennomgang av fenomenet for Expo, i kjølvannet av lignende FSB-aksjoner der sikkerhetstjenesten hevdet å ha avverget nazistisk terror. Ekstremisme-ekspertene sitert i artikkelen åpner for at russerne kan ha sett seg tjent med å bygge videre på mytologien rundt en enkeltstående, ultravoldelig ukrainsk høyreekstremist, Jegor Krasnov, som sitter i fengsel. Det er aldri lagt fram konkrete beviser for at han har hundrevis av medlemmer/støttespillere i Russland, og flere av pågripelsene der kan dreie seg om løsere nettverk av reelle, men svakt organiserte, nynazister.


TILTALT: En tysk tidligere soldat ble i forrige uke

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.