Frykt for spredning av Sudan-konflikt

Det er i dag meldt om nye eksplosjoner og kamphandlinger i og i nærheten av Khartoum i Sudan, men 72-timers våpenhvilen USAs utenriksminister Anthony Blinken kunngjorde i natt ser ut til å ha holdt lenge nok til at flere land har kunnet intensivere evakueringen av sine statsborgere fra landet. To ganger tidligere har våpenhvile-avtaler brutt sammen mellom landets hærstyrker og den paramilitære RSF-styrken, som har kriget i landet i ti dager.

Dersom konflikten ikke stanses raskt er det stor fare for at den kan utvikle seg regionalt og trekke inn internasjonale aktører, sier eksperter til NTB i dag. Egypt har nære relasjoner til regjeringshæren og anser Sudan for å være en motvekt til etiopisk makt i Øst-Afrika. Flere arabiske land har interesser i området, og De forente arabiske emirater dyrker relasjoner til RSF. Også Russland har investert i Sudan og har hatt Wagner-gruppen tilstede i landet siden 2017.


TUCKER ER FERDIG I FOX: «Vi er tilbake mandag» var ordene Fox News’ seermagnet Tucker Carlson avsluttet sin faste programpost med fredag. Vittige tunger påpeker at det, i likhet med Carlsons mange segmenter om valgjuks i USA, viste seg å være usant. I går kom nemlig den brå kunngjøringen av at Carlson, kjent for å lange ut mot alt som smaker av venstresidepolitikk og en ledende premissleverandør for den trumpistiske fløyen av Det republikanske partiet, er sparket fra kanalen.

Det skjer bare dager etter at Fox News inngikk forlik med stemmemaskinprodusenten Dominion, som dokumenterte at Carlson og flere andre Fox-profiler handlet mot bedre vitende da de fremmet et narrativ om at maskinene var programmert til å gi Joe Biden valgseieren. Ifølge Los Angeles Times’ kilder i Fox News er imidlertid avskjedigelsen utløst av et søksmål Carlson har mot seg fra en tidligere medarbeider, som i mars anklaget ham for bøllete oppførsel og antisemittiske bemerkninger. Beslutningen skal ha blitt tatt av styreleder og grunnlegger Rupert Murdoch, som også skal ha vært bekymret for hvordan Carlson har påstått at stormingen av Kongressen i 2021 var fremprovisert av CIA-agenter (også dette uten at det er fremlagt fnugg av bevis). Søndag viste Fox-konkurrenten CNN et intervju med en av demonstrantene fra 6. januar 2021 som er hengt ut som undercover CIA-agent av Carlson. Demonstranten, som aldri entret Kongress-bygningen, har i ettertid mottatt drapstrusler som følge av dette.

Også CNN sparket for øvrig en profilert programleder i går, Don Lemon – kjent for sine rasende diatraber mot Donald Trump. Lemon har i det siste vært i hardt vær etter det som ble oppfattet som kjønnsdiskriminerende kommentarer om presidentkandidat Nikki Hayley.


JOE BIDEN TAR GJENVALG: USAs sittende president, med god margin den eldste som noensinne har hatt vervet, går for gjenvalg i 2024. Det ble formelt kunngjort i dag med denne videoen, der personlig frihet, demokrati, borgerrettigheter og likebehandling settes opp mot bilder av Kongress-angrepet og Trump-bevegelsen («MAGA extremists»), og deres kutt i velferdsordninger, skattekutt for de rike, innstramming av abortlover, sensur av bøker, angrep på LGBT-rettigheter og grep for å gjøre det vanskeligere for visse samfunnsgrupper å avlegge stemme. Det er på dagen fire år siden Bidens kunngjøring av at han var kandidat til 2020-valget. Kunngjøringen medfører at presidenten kan opprette et valgkamp-kontor og starte innsamlingen av penger til valgkampen.


  • Gled en venn med et Filter-abonnement! Kjøper du et årsabonnement på Filter Nyheter nå, spanderer vi et ekstra årsabonnement du kan gi bort til en venn. Klikk her for å tegne deg (du mottar i etterkant en e-post om hvordan du gir bort gaveabonnementet). 
  • Et abonnement på Filter Nyheter inneholder alle våre eksklusive nyhetsbrev og spalter, pluss vårt månedlige papirmagasin sendt hjem til deg i posten.

FINNER STADIG FLERE DØDE KULTMEDLEMMER: Det er en gruoppvekkende sak som rulles opp av politiet i Kenya, der lederen av en kristen kult skal ha oppfordret sine tilhengere til å sulte seg ihjel for å få møte Jesus. 73 mennesker, blant dem barn, er så langt funnet døde etter at kultleder Paul Nthenge Makenzi ble arrestert for to uker siden. Minst 112 medlemmer av kulten er meldt savnet. President William Rut sammenliknet kultens virksomhet med terrorisme i en tv-sendt tale i går.