«Fredsstyrker» og skyting mot demonstranter: Dette ligger bak det blodige opprøret i Kasakhstan

Andre nyttårsdag markerte startskuddet for det som har utviklet seg til å bli de mest blodige og voldelige demonstrasjonene i den tidligere sovjetrepublikkens uavhengige historie.

Etter Sovjetunionens fall i 1991 har den kommunistiske lederenNursultan Nazarbayev styrt Kasakhstan med jernhånd. 81-åringen gikk av som president for tre år siden, samtidig som han håndplukket sin etterfølger – president Kassym-Jomart Tokayev.

Den første uka i januar samlet tusenvis av mennesker seg i protest i alle Kasakhstans store byer. Skyting og slagsmål har gjort det farlig for folk å forlate egne hus. Statuen av eks-presidenten er revet ned og knust. Presidentboligen og statsministerens kontor er satt i fyr, i likhet med en rekke andre administrasjonsbygg. Ifølge landets innenriksminister er 100 kjøpesentre og bankbygninger, samt 400 biler, hovedsakelig politibiler, ødelagt under opptøyene. I en periode tok opprørerne kontroll over flyplassen.

Fra dør til dør for å finne demonstranter

Under de voldelige demonstrasjonene forrige uke rapporterte lokale medier om dødelige sammenstøt mellom demonstrantene og politistyrkene. Så langt er 164 personer bekreftet drept og 2000 skadd, ifølge russiske medier. Russiske tropper patruljerer gatene – på forespørsel fra presidenten selv.

Etter at uroen gradvis har stabilisert seg, har politiet og sikkerhetstjenester startet en prosess med å gå fra leilighet til leilighet for å prøve å finne dem som ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.