Fox-forliket avspist med seks minutter på Fox News

INGEN TOPPSAK: Forliket Fox News har inngått med Dominion Voting Systems dominerte i natt nyhetsbildet i USA – bortsett fra på Fox News selv, der saken ble avspist med totalt seks minutters dekning, fordelt på tre forskjellige innslag, etter at forliket ble kjent (sent i går kveld, norsk tid). Det skriver The New York Times

Forliket innebærer heller ikke at Fox må beklage på lufta at de i månedsvis etter presidentvalget i 2020 hamret ut påstander om at Dominions stemmemaskiner var rigget i Donald Trumps disfavør – påstander selskapet hadde grundig tilbakevist og som det nå er dokumentert at tv-kanalens kommentatorer og direktørsjikt seg imellom omtalte som rent oppspinn. Fox har imidlertid kunngjort at retten har slått fast at «visse påstander om Dominion» er funnet feilaktige.

Ved å betale motparten 787,5 millioner dollar – like mye som 25 prosent av det totale overskuddet i fjor – unngår tv-kanalen en ydmykende og lang rettssak, med et offentlig søkelys på hvordan nyhetsformidleren sprer skadelige løgner om det amerikanske demokratiet. Mens tv-stjerner som Tucker Carlson og Fox’ mektige grunnlegger og styreleder Rupert Murdoch slipper å møte i vitneboksen.

Deres hodebry er likevel ikke over, idet flere liknende søksmål venter. Blant annet har valgteknologi-produsenten Smartmatic saksøkt Fox for hele 2,7 milliarder dollar for å implisere at de var involvert i valgjuks.


DE STØRSTE PENTAGON-AVSLØRINGENE OPPSUMMERT: Lekkasjen av amerikansk etterretning som 21-åringen Jack Teixeira sto bak i vinter er langt større enn først antatt, og ser ut til å bestå av omlag 300 dokumentsider. Selv om hvert enkelt dokument aldri vil bli verifisert fullt ut, tyder alt på at de er autentiske. 

Etterretningsanalysene som Teixeira avfotograferte eller skrev av og delte i et chatforum på Discord var blant annet oppsummeringer myntet på den øverste forsvarsledelsen i USA. Vi har skrevet opp noen av de mest oppsiktsvekkende eller alvorlige opplysningene fra dokumentene som er gjennomgått av uavhengige medier. Les saken her.


  • Aprilnummeret av Filter Nyheter er sendt i trykken! Denne gangen kan våre abonnenter blant annet lese om Fox News-skandalen, Pentagon-lekkasjene, russere som protesterer mot krigen i Ukraina og hvorfor Oljefondet fortsatt eier aksjer i «Putins sparegris». Samt vår guide til de beste podkastene og artiklene om kunstig intelligens!
  • Klikk her for å velge abonnementet som passer deg. Filter Nyheters månedlige papirmagasin får du BARE ved å tegne et abonnement! 
  • SPESIALTILBUD AKKURAT NÅ: Tegner du et årsabonnement på Filter i løpet av april gir vi deg ytterligere ett årsabonnement du kan gi til en venn! Klikk her for å tegne deg!

HAR DUKKET OPP NYE PROBLEMER: Det nye IT-systemet som er kjøpt inn av norske helsemyndigheter og foreløpig tatt i bruk ved St. Olavs hospital i Oslo, fører ikke bare til frustrasjon for brukerne: Det er en pågående trussel mot sikkerheten til pasientene ved sykehuset. Det slår Statens Helsetilsyn fast i sin avsluttende rapport etter ​​tilsynet som ble åpnet i januar. Som i den foreløpige rapporten som kom i februar trekker tilsynet særlig fram hvordan journaler låser seg ved samtidig bruk, manglende kontroll på ventelister, henvisninger og meldinger, og legemiddeladministrasjon som kritiske problemområder ved det amerikanske systemet, som i Norge er døpt Helseplattformen. Siden da har imidlertid flere problemer oppstått, noe som som gjør situasjonen spesielt alvorlig, sier Jan Fredrik Andresen, direktør i Statens helsetilsyn, til NRK.


N-ORDET VAR IKKE TRAKASSERING: Du blir ikke trakassert eller utsatt for diskrimininering dersom du i et jobbintervju forespeiles arbeidsoppgaver som omtales som «negerarbeid». Det mener Diskrimineringsnemnda, som har behandlet en klage på organisasjonen Finans Norge fra advokaten Wahid Shah. Han fikk n-ordet som svar da han i en ansettelsesprosess spurte hva han kunne vente seg dersom han fikk stillingen. Organisasjonen, som representerer norske finansforetak som arbeidgivere, har beklaget ordbruken. Shah er skuffet over avgjørelsen, men sier til E24 at det er verdt å merke seg at nemnda anerkjenner at uttrykket er uakseptabelt og under andre omstendigheter kan utgjøre et brudd på forbudet mot trakassering.

Foto: Johnny Silverfox (CC BY-SA 2.0)


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!