Rapport: Forsvaret betalte 4142 kroner per hotellnatt i tre måneder for mystisk ansatt i Vietnam

Forsvaret har gjort en rekke skatteparadis-utbetalinger til Panama, Belize, Sveits og Dubai. Det er bare ett av funnene i Forsvarsdepartementets internrevisjonsrapport «Vurdering av misligholdsrisiko for utvalgte områder i Forsvaret» fra 1. desember 2014, som har vært unntatt offentligheten fram til i går.

Det var ABC Nyheter som i går først omtalte revisjonen og som i lang tid har jobbet med å få innsyn i dokumentene. Samlet fant departementenes revisorer 68 utbetalinger i ulike avdelinger - totalt over 200 millioner kroner - fra regnskapsåret 2013 som ble varslet videre som «røde flagg» i 18 ulike kategorier. Rapporten slår fast at Forsvarets «forebyggende, avdekkende og korrigerende kontroller» ikke har fungert. Det skjedde til tross for at Forsvaret flere år på rad forut for dette hadde blitt tatt i brudd på regelverk om anskaffelser og materiellforvaltning.  

Husleie for ukjente adresser og personer

Departementets revisorer mener blant annet det er urovekkende at en rekke utbetalinger knyttet til husleieutgifter for ansatte har gått via skatteparadis-kontoer. «Utbetalingene for husleie som er undersøkt preges av å være svakt dokumentert, med lite eller ingen informasjon om mottaker, eller hvor mange og hvilke personer husleien skal gjelde for», heter det i rapporten. Blant funnene er utbetalinger på 1,5 millioner kroner til Dubai som gjelder husleie i Sudan, og 243 173 kroner til et postkasse...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.