«Helt grusomt»: FNB-politikere startet valgdagen i rettssalen

Styreleder i FNB sentralt, Morten Malmin, med partiets advokat John Christian Elden i Oslo byfogdembete på valgdagen. Foto: Pål Nordseth

– Jeg må innrømme at jeg heller ville brukt dagen ute blant velgerne, sier Danny Chaudhry, tredjekandidat for Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) i Oslo.

– Det er helt grusomt, det hører ikke hjemme i norsk partihistorie, sier Daniel Stephanek, femtekandidat på den samme lista.

Nei, det er neppe noen politikers drømmesituasjon å tilbringe selve valgdagen i Oslo tingrett. Mandag sto de to partikollegene på hver sin side i rettssalen, i striden om hvem som egentlig har rett til å kalle seg «Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo».

Vil at lokallag slutter å bruke FNB-navn

I dag finnes det to slike enheter: En opprettet 23. august i år med Chaudhry som styreleder og som partiledelsen forholder seg til, og en annen fra 28. mars med Jan Eriksen som styreleder, som nekter å samordne sitt medlemsregister med FNB sentralt.

Det er partiet FNB som har saksøkt sistnevnte forening for å få dem til å bytte navn og slutte å bruke den røde FNB-logoen. Det som opprinnelig ble opprettet som hovedstadens lokallag av det nye partiet røk i sommer uklar med den nasjonale ledelsen og nektet å samordne sine medlemslister med dem.

Bakgrunnen var blant annet uenighet om vedtekter og legitimiteten til det nasjonale styret, som ledes av Morten Malmin, har Frode Myrhol som politisk frontfigur og springer ut av en fem år gammel protestaksjon i Stavanger.

Samt misnøye med at de lokale toppkandidatene i Oslo, Bjørn Revil og Cecilie Lyngby, uttalte seg til mediene uten å klarere det med ledelsen.

– Synes du det er unaturlig at førstekandidaten uttaler seg om politikk? spurte partiets advokat Jon Christian Elden til motpartens styreleder Jan Eriksen i retten mandag.

– Ikke så lenge de stiller på møter og holder seg oppdatert på lokallagets politikk, svarte Eriksen.

– Mener du det er grunnlag for å permittere en førstekandidat? spurte Elden.

– Hvis han ikke møter opp på medlemsmøter eller samarbeider med lokallaget om presseoppslag er det klart det er et problem, svarte Eriksen og styremedlem Per-Ivar Bergo, som selv førte saken på egne vegne, men ikke ville la seg avbilde av Filter Nyheter i retten.

Anklager om bedrag og kuppforsøk

I retten haglet beskyldningene begge veier. Oslo-opprørerne mener partiledelsen bedro medlemmene da de kalte inn til Oslo-møte bak Oslo-ledelsens rygg den 1. august, og at de har gjort seg skyldig i datakriminalitet ved å stenge Oslo-utbryternes tilgang til en epostkonto.

Partiledelsen, som er representert av kjendisadvokat John Christian Elden, anklager Oslo-laget for kuppforsøk og viser til konspiratoriske formuleringer i e-poster – formuleringer Eriksen nektet for å ha kjennskap til da han ble konfrontert med dem i retten.

Begge sider anklager hverandre for å mangle legitimitet og styre på svakt demokratisk grunnlag. 

For under to måneder siden kulminerte krangelen med munnhuggeri, gråt og spontaneksklusjoner på et oppvaskmøte i Oslo, at partiledelsen kuttet båndene til Oslo-styret og opprettet et nytt Oslo-lag å forholde seg til. Mens det gamle lokallaget har fortsatt med blant annet å bemanne valgboden på Karl Johans gate.

Splittelsen påvirker ikke partiets deltakelse i valget: Det er uansett kandidatene, ikke partiorganisasjonen det stemmes på (på Oslo-lista er kandidat 1, 2, 3 og 6 lojale til partiledelsen, mens kandidatene 4, 5 og 7 tilhører utbryterne).

Men for partiets videre liv etter valget mener partiledelsen det så prekært å løse striden at de har bedt byfogden i Oslo om en midlertidig forføyning mot Oslo-laget, slik at de hurtig kan tvinge dem til å bytte navn og logo.

Dommeren har varslet en avgjørelse innen 14 dager.