FN-topp ønsker etterforskning av russiske krigsforbrytelser

FORDØMMER KRIGSFORBRYTELSENE: FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, tar til orde for en grundig etterforskning av russiske styrkers framferd i Ukraina, etter at stadig flere bilder og historier kommer ut fra områder nord i landet som har vært okkupert og så forlatt av russiske styrker. «Informasjonen som kommer fra disse og andre områder reiser alvorlige og forstyrrende spørsmål om mulige krigsforbrytelser, blatante brudd på humanitær folkerett og alvorlige overtredelser på internasjonale menneskerettigheter», sier hun.

Stadig flere statsledere stiller seg bak fordømmelsene av vilkårlige drap på sivile, voldtektene og torturen og de enorme materielle ødeleggelsene russiske styrker har stått bak i områder de har okkupert i Ukraina. I Butsja sier viseborgermesteren at 50 av 300 som er funnet døde i byen, bærer tegn på ha vært summariske avrettelser. Flere reportere som har reist inn i byen etter at russerne trakk seg tilbake, har sett lik med bakbundne hender. Russland avviser at russiske soldater har drept sivile i Ukraina og hevder bilder og annet bevismateriale er fabrikkert.

Samtidig kunngjorde USA mandag at de vil be FNs generalforsamling om å suspendere Russland fra FNs menneskerettighetsråd: «Russlands deltakelse i Menneskerettighetsrådet er en farse», uttalte USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield. Land kan suspenderes fra Rådet for grove og systematiske brudd på menneskerettighetene, men det krever to tredjedels flertall blant de 193 medlemslandene i generalforsamlingen. MISTET LAPPEN ETTER KORANBRENNING: Oslopoli...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.