FN slår alarm: Tilbakegang i 90 prosent av landene i verden

FN ADVARER: For første gang siden 1990 har FN målt en nedadgående trend på levekårsundersøkelsen to år på rad. Dette kommer fram i FNs utviklingsprograms (UNDP) årlige rapport om menneskelig utvikling, kalt «Uncertain Times, Unsettled Lives: Shaping our Future in a Transforming World». De skriver at tilbakegangen er nesten universell da poengsummen til mer enn 40 prosent av landene har sunket de siste to årene, og hele nitti prosent har sunket ett av disse årene. Både pandemien og Ukraina-krigen er blant hovedårsakene. I tillegg påpeker FN at verden er langt unna å nå bærekraftsmålene, og på dette punktet blir flere land kritisert for å ta i bruk kortsiktige løsninger som subsidiering av fossil energi. I tillegg finner FN at ulikhetene øker både innad i flere land og mellom land. Stor usikkerhet om framtiden og økt polarisering bidrar også til tilbakegangen. Sveits topper lista og Norge har falt ned til andreplass, der flere nordeuropeiske land er høyt rangert. 

VALGTHRILLER I SVERIGE: Det er uhyre jevnt mellom blokkene i forkant av riksdagsvalget i Sverige på søndag. Torsdagens meningsmåling fra SVT/Novus viser at dersom det hadde vært valg i dag, ville høyreblokken vunnet en knapp seier med 49,9 prosent av stemmene – bare 0,8 prosentpoeng foran den rødgrønne blokken. Det er fortsatt de rødgrønne Socialdemokraterna med sittende statsministe...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.