FN-brukt hotell i Ukraina rammet av russisk missil

Anatolij Kurtjev, Zaporizjzja byråd.

Én person ble drept og 16 personer, derav fire barn, ble såret da en russisk rakett av typen Iskander traff Reikartz hotell i byen Zaporizjzja torsdag kveld. Hotellet blir hyppig brukt av ansatte i FN og i humanitære hjelpeorganisasjoner når de arbeider i byen. I en pressemelding fordømte FNs humanitære koordinator for Ukraina, Denise Brown, angrepet som «helt uakseptabelt» og sa hun var «rystet over nyheten». 

Brown beskrev at hun selv har bodd på Reikartz hotell hver gang hun er i Zaporizjzja og at hotellet ble brukt da FN evakuerte sivile fra Azovstal i Mariupol under beleiringen i mai 2022. 

I pressemeldingen formante Brown Russland til å øyeblikkelig stanse sine vilkårlige angrep på sivil infrastruktur og viste til at de bryter med krigens folkerett. Rakettangrepet på Reikartz hotell var det andre i Zaporizjzja på to dager – tre personer ble drept og ni såret i et rakettangrep onsdag.


FLERE I TALIBAN ER LEI: Kontorjobb foran skjerm, fra åtte til fire hver dag, tærer på Taliban-soldater, skal vi tro en rapport skrevet av foreningen Afghanistan Analyst Network (AAN), omtalt i AftenpostenIfølge foreningen, som har intervjuet fem Taliban-soldater, savner flere av dem den «bekymringsløse» tiden før de selv kom til makta. Flere av Taliban-soldatene kommer fra landsbygda, og det var først da amerikanerne forlot Afghanistan at de startet sitt nye liv i byen. Tidligere fokuserte de utelukkende på krigen, mens den nye tilværelsen skal ha gjort dem utbrente og slitne. De skal blant annet ha beskrevet det som vanskelig å stå direkte ansvarlig når noen sulter. 

En afghansk kvinne intervjuet i avisa sier hun har deltatt i feministiske demonstrasjoner i Kabul og at hun har hjulpet til med å arrangere hemmelig skole for jenter: – Selvfølgelig er det Talibans feil. De er en primitiv gjeng, oppvokst i fjellene, opplært til å bli ekstremister. Selvfølgelig klarer de ikke å styre et land, sier hun. 


KAN SKYLDA FOR «HANS» LEGGES PÅ KLIMAGASSUTSLIPP? Plaskregnet har gitt seg, men ekstremværet «Hans» er fortsatt med oss i form av oversvømte elver og innsjøer. Vannstanden stiger fortsatt i nedre del av Glomma og i Drammensvassdraget, og i Mjøsa pågår det et iherdig arbeid for å redde såvel store mengder plast-innpakkede høyballer som Norges mest omtalte stupetårn. Det er skredfare i Hønefoss og fortsatt 1200 mennesker i Innlandet som ikke kan dra hjem. Politiet anmoder folk om å droppe hytteturen i helga for ikke å overbelaste veisystemet

Har «Hans» en sammenheng med klimaendringer? Ekstreme værhendelser er mye debattert i klimavitenskapen, men noen grunnleggende prinsipper er man ganske sikre på. Allerede i 2001 delte FNs klimapanel en kurve som forklarer hvorfor selv en liten økning i temperatur kan gi voldsomme utslag, og i ukas utgave av vår faste klimaspalte ELENDIG FREDAG gjør vi et forsøk på å forklare den. Les her!


  • Filter ELENDIG FREDAG inngår i vår digitale pakke av nyhetsbrev som du kan få rett i innboksen (eller lese på web) hvis du abonnerer. Et digitalt abonnement koster bare 70 kroner og du kan teste det gratis i 30 dager før det trekkes en eneste krone. Klikk her!
  • Neste uke går augustutgaven av vårt papirmagasin i trykken. Det blir fyldig dekning av sommerens uhyggelige klimanyheter – du kan få bladet i postkassa ved å tegne et papirabonnement. Klikk her!

VERSTE NOENSINNE: Skogbrannen som har herjet på Hawaii-øya Maui, kan ha vært delstatens mest alvorlige naturkatastrofe noensinne, og antallet omkomne – nå 55 – kan fortsatt komme til å vokse, sier guvernør Josh Green. Skogbrannen, som blant annet reduserte hele den historiske hovedstaden og turistmagneten Lahaina til ruiner, kan dermed også ha vært den dødeligste i hele USA i moderne historie, skriver CNNDet paradoksale i at det kan skje på en frodig øy midt ute i havet, med tropisk klima og jevnlige regnskyll, kan forklares blant annet med kraftig vind relatert til en tornado, nedleggelsen av plantasjer og spredningen av ikke hjemmehørende gressarter, og et sterkt begrenset brannvesen. 


  • Vi hjelper deg med avvenning fra plastposer! Nå koster plastposene 4,25 kroner i butikken – så bruk heller et handlenett fra Filter. Du får det uten ekstra kostnad ved å tegne et årsabonnement. Da får du også de neste tolv utgavene av Filter-bladet til ekstra lav kostnad. Klikk her!

DET ER DYRT Å VÆRE SKURK: Nylig frigitte rapporter fra Donald J. Trumps valgkamporganisasjon viser at 30 prosent av pengene som samles inn går til advokater og andre utgiftsposter relatert til å forsvare den mulige presidentkandidaten fra tiltalene som er tatt ut mot ham (hysjpenger til Stormy Daniels, hemmeligstemplede dokumenter gjemt unna på Mar-a-Lago og forsøk på å kuppe makta i 2020, hvis du trengte en reminder). 

Totalt har dette kostet Trump 27 millioner dollar så langt i år, skriver The New York Times. Ifølge avisa bruker nettverket rundt ekspresidenten nå mer penger enn de klarer å samle inn, og tærer derfor på midler samlet inn før tiltalene ble tatt ut. Fortsetter det slik, må Trump kanskje åpne sin private lommebok for å finansiere såvel valgkamp som lange dager i rettssalen.

  • Foto: Anatolij Kurtjev, Zaporizjzja byråd

Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.