Flytter Russlands grense nærmere NATO: – Ting kan spinne ut av kontroll

Torsdag morgen, 24. februar, traff russiske missiler flyplassen Ivano-Frankivsk vest i Ukraina.

Flysirenene ljomet i byen Lviv, knappe 70 kilometer fra grensen til Polen.

Polen har siden 1999 vært fullverdig medlem av NATO. Et angrep på Polen vil, etter forsvarsalliansens artikkel 5, være et angrep på hele alliansen.

Jakub M. Godzimirski er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og arbeider med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk og Øst-Europas forhold til Russland.

Om Russlands krigføring så nære den polske grensen, sier han:

– Det er bare et spørsmål om statistikk før noen av disse missilene som skytes mot militære mål vest i Ukraina tilfeldig, eller kanskje ikke tilfeldig, kan krysse NATO-grensen.

– Og hva det ville bety, hvordan NATO ville svare på det, det er et godt spørsmål.

– Blir en forlengelse av Russland

Gjennom helga var Kyiv under luftangrep mens mindre trefninger framsto som forberedelser til en storoffensiv mot Ukrainas hovedstad.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som nekter å forlate hovedstaden, har fått beskjed av en av sine rådgivere om at Russland har som et av sine mål å ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.