Florida: Slår ned på seksualundervisning helt til tolvte trinn

«DON’T SAY GAY» FØR ETTER VIDEREGÅENDE: I Florida er restriksjonene mot undervisning om seksuell orientering og kjønnsidentitet utvidet til å gjelde helt til tolvte trinn i den offentlige skolen. Det er en utvidelse av restriksjonene mot slik undervisning «på et vis som ikke er passende for alderen» som delstatens guvernør Ron DeSantis jr. signerte i fjor, og som gjaldt til og med tredje trinn. Kritikerne av loven mener den er formulert så vagt at det i praksis ikke blir mulig å drive undervisning om temaene i det hele tatt, uten å komme i strid med visse fortolkninger. «Kan man i det hele tatt ha klistremerker i regnbuefarger, eller snakke om (homo-opprøret) Stonewall? Vi vet ikke hvor grensen går», protesterte en av deltakerne på en høring om saken i går, melder ABC News.


TAKKER JA TIL RUSSISK OLJE: Pakistan føyer seg inn blant landene som kjøper russisk råolje på billigsalg. En ny avtale inngått mellom landene gjør at den første lasten vil ankomme Karachi i mai, og Pakistans energiminister håper ifølge Reuters det er starten på en import av 100 000 fat daglig. For landet, som bruker en stor del av nasjonalinntekten på dyr olje fra Midtøsten, kan avtalen bety en lettelse i finanskrisa staten står i, med kritiske lave valutareserver. For Russland betyr avtalen omsetning av fossil energi som EU og USA har nedlagt forbud mot å betale mer enn 60 dollar fatet for, og mer penger i krigskassa. Både India og Kina importerer allerede russisk olje til priser som overstiger Vestens pristak.


FOR TIDLIG Å JUBLE: Frafallet av russisk gass i europeiske markeder etter Ukraina-invasjonen og påfølgende sanksjoner fikk enkelte til å frykte rasjonering, mørklagte byer og bensinopprør. Med vinteren tilbakelagt er det på det rene at de tok feil – mye på grunn av griseflaks med været, endret forbrukeratferd og mindre forbruk i industrien. Denne uka kom dessuten en rekke gode nyheter om den europeiske gassituasjonen – Europa øyner nytt håp i å løsrive seg fra russisk gass, og Storbritannias nasjonale gassoverføringsselskap mener at landet vil ha tilstrekkelig gassforsyning fra april til september mens de opprettholder eksport til kontinentet. Likevel er det for tidlig å juble, skriver journalist Jostein Henriksen i ukas utgave av vår kraftspalte Filter Kalddusj. Les den her!


  • For å få tilgang til våre eksklusive spalter og nyhetsbrev trenger du et abonnement – men frykt ikke, det koster bare 70 kroner i måneden, vi spanderer den første måneden, og du mottar masse bra journalistikk for pengene! Klikk her!
  • Øker du til en hundrelapp får du i tillegg vårt månedlige papirmagasin i posten – aprilnummeret gikk i trykken i går og er en knallpakke! Klikk her!
  • Nå har vi dessuten et spesialtilbud å friste med: Kjøper du et årsabonnement (900 for tolv måneder inkludert papirmagasinet), får du et ekstra årsabonnement på kjøpet som du kan gi i gave til en venn. Klikk her for å tegne deg!

STOLTENBERG I UKRAINA: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har i dag besøkt Kyiv for første gang siden fullskala-invasjonen i fjor. Bilder og video viser at Stoltenberg blant annet har inspisert ødelagt krigsmateriell og gitt honnør til falne soldater på et torg sentralt i den ukrainske hovedstaden. Besøket var uannonsert – Stoltenberg hadde egentlig et møte med Tsjekkias president på kalenderen i dag. Han sa på en pressekonferanse tidligere denne måneden at Nato står fast ved sin holdning at Ukraina på et punkt i fremtiden vil bli medlem av alliansen. 


ÅRETS BESTE PRESSEBILDE: Den ukrainske fotografen Evgeniy Maloletka mottar årets World Press Photo-pris for dette bildet av en høygravid kvinne som bæres blant rykende ruiner. Bildet ble tatt etter et russisk luftangrep på en fødeklinikk i Mariupol i mars i fjor. 


TRUER BANE NOR MED NY RETTSRUNDE: Follobanens totalentreprenør, det spansk-italienske selskapet Acciona Ghella (AGJV), anklager Bane Nor for å ha skadets selskapets rykte ved å tegne et unyansert bilde av problemene med Follobanen i mediene, og truer dermed Bane Nor med rettslige skritt. Det kommer fram i et brev Teknisk Ukeblad har fått innsyn i. I brevet til Follobanens prosjektdirektør hevder AGJVs prosjektdirektør Juan Medina Puente at det har blitt offentliggjort konfidensiell informasjon og at det har vært en «ensidig skildring» av det som har skjedd til pressen. Basert på dette anser de Bane Nors oppførsel overfor mediene som i strid med kontrakten og «generelle prinsipper etter norsk rett». Bane Nor avviser kritikken. Bakgrunnen for konflikten er at Follobane-prosjektet har vært betydelig forsinket, og partene i flere år har  kranglet om hvem som har ansvaret for dette.

Foto: Matt Johnson (CC BY 2.0)

RETTELSE: Vi omtalte i gårsdagens nyhetsbrev St. Olavs hospital som et sykehus i Oslo. Det korrekte er selvsagt Trondheim.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.