«Flokkimmunitet»: Bare 5 prosent har utviklet antistoffer mot koronaviruset i Spania

Nylig uttalte Sveriges omstridte statsepidemiolog Anders Tegnell at svenskene kanskje vil oppnå flokkimmunitet i Stockholm allerede denne måneden. Foreløpige resultater fra en studie i hardt koronarammede Spania kan imidlertid være egnet til å gjøre Tegnell mer pessimistisk. Forskere ved det statlige Carlos III-instituttet har nemlig innhentet blodprøver fra nesten 70 000 innbyggere for å kunne si noe om immuniteten i befolkningen. Det høye antallet deltakere gjør studien til en av de største i verden så langt. De foreløpige resultatene er nedslående på to måter:

  • Forskerne har regnet seg fram til at bare 5 prosent av den spanske befolkningen har utviklet antistoffer og er immune mot koronaviruset.
  • Studien avdekker samtidig store mørketall over hvor mange som har vært smittet av viruset. 5 prosent av befolkningen tilsier 2,35 millioner mennesker, mens de offisielle tallene ligger på cirka 230 000 smittede.

«Et røntgenfoto av epidemien»

Det finnes foreløpig ingen vaksine mot koronaviruset. Dermed kan flokkimmunitet bare oppstå ved at 50-70 prosent av befolkningen blir smittet, utvikler antistoffer og blir immune. Graden av immunitet i en befolkning kan undersøkes i serologiske studier der deltakerne avgir blodprøver og forskerne finner ut hvor mange som har utviklet antistoffer mot viruset. Det er dette forskere ved Carlos III-instituttet i samarbeid med det nasjonale statistikkbyrået nå har gjort i Spania. Testingen begynte 27. april og er ennå ikke ferdig – målet er å analysere blodprøver fra totalt 90 000 deltakere i 36 000 ulike husstander. Da regjeringen presenterte de foreløpige resultatene på en pressekonferanse onsdag denne uka, omtalte de forskningen som «et røn...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.