Flere enn en million har flyktet fra Sudan – situasjonen «spinner ut av kontroll», sier FN

Sudan. Foto: Public domain under lisens CC0 1.0

MER ENN EN MILLION mennesker har flyktet fra Sudan til nabolandene, fire måneder etter at borgerkrigen i landet startet. Det skal i tillegg være over tre millioner internt fordrevne i landet. Befolkningen – særlig i hovedstaden Khartoum og regionene Darfur og Kordofan – lever med utbredt plyndring, langvarige brudd i strømforsyning og kommunikasjonsnettverk, og er i ferd med å gå tomme for mat. Mange dør på grunn av fraværende helsetjenester. «Tiden er i ferd med å renne ut for bønder som skal plante matvekster for seg selv og naboene. Det er knapphet på medisiner. Situasjonen er i ferd med å spinne ut av kontroll», sier FN-byråer i en uttalelse. The Guardian/AFP

NORD-KOREANSKE STATSMEDIER rapporterer at den amerikanske soldaten Travis T. King, som i juli hoppet av til landet mens han tjenestegjorde i Sør-Korea, var motivert av inhuman behandling og rasediskriminering. Det er første gang Nord-Korea kommenterer avhoppet, som skjedde etter at King hadde sluppet ut av et militærfengsel der han sonet en dom for overfall, og mens han avventet ytterligere disiplinering. Nord-Korea har tidligere utnyttet amerikanske avhoppere i propagandaøyemed og som forhandlingskort. 

USAs forsvarsdepartement kommenterer ikke påstandene, og sier fokus er på å få King trygt hjem. The New York Times

UKRAINAS UTENRIKSDEPARTEMENT slår fast at det er «totalt uakseptabelt» for landet å avstå territorier ...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.