Fjerner «hatet»: Nå blir høyreradikale profiler stengt ute fra Facebook og Instagram

Facebook har gjentatte ganger de siste årene blitt sterkt kritisert for å ta altfor lett på ansvaret det innebærer å drifte verdens største sosiale medium, der to milliarder brukere har opprettet konto. Etter terroraksjonen i Christchurch på New Zealand, der massedrapsmannen strømmet skytingen direkte på Facebook, ble selskapet nok en gang satt under press for å skjerpe kampen mot «organisert hat» på plattformen. Det tok ikke lang tid før Facebook responderte: I slutten av mars ble det kjent at selskapet i fremtiden vil slå ned på ros, støtte eller representasjon av ideologiske konsepter som «hvit nasjonalisme» og «hvit separatisme», med den begrunnelse at disse er «dypt forbundet med organiserte hatgrupper» (og ikke nødvendigvis kan skilles fra idéer om «hvit overlegenhet» eller annet rasistisk tankestoff som allerede er bannlyst). Tilhengere av «hvit nasjonalisme» bygger sin forståelse av virkeligheten på at hvite mennesker utgjør en egen rase og kultur som står i fare for å bli «erstattet» av ikke-hvite innvandrere i vestlige nasjonalstater. Terroristen på New Zealand var en uttalt tilhenger av denne ideologien, som også har funnet gjenklang blant høyreradikale som ikke er uttalt voldsfremmende. Og der de mest ekstremistiske ytre høyre-miljøene for lengst har tatt i bruk andre sosiale medier, som russiske VKontakte, ser de nye Facebook-reglene ut til å ramme flere aktører som opererer i det ideologiske omlandet.

Kastet ut kanadiske og amerikanske ytre høyre-profiler

I begynnelsen av april fikk en rekke ytre høyre-profiler og organisasjoner i Canada, deribl...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.