Finlands veldig ferske næringsminister, høyreradikale Vilhelm Junnila i nasjonalistpartiet Sannfinnene, går av etter nazi-skandalen som har rystet regjeringen og fått internasjonal oppmerksomhet den siste uka. «Med tanke på regjeringens framtid og Finlands rykte ser jeg det som umulig å fortsette som minister på en tilfredsstillende måte», uttalte Junnila i ettermiddag. Han rakk bare å være minister i ti dager – ny rekord i Finland. Den reelle bakgrunnen for dagens nyhet er trolig at statsminister Petteri Orpo (Samlingspartiet) innså at saken bare kom til å vokse om han ikke tok affære før helga.
Onsdag overlevde Junnila – utrolig nok – voteringen over mistillitsforslaget (95-86) mot ham, der tre opposisjonspartier krevde avgangen hans. Årsaken var medieavsløringer av en åpenbart høyreekstrem referanse til slagordet Heil Hitler under et partiarrangement i vår (framstilt som en spøk) og Junnilas tale i 2019 på en samling for høyreekstremister der nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen (formelt forbudt i Finland) var sentrale og synlige. (Mediene avdekket også mulig jødefiendtlige referanser til «gassing» under 2015-valgkampen).
I går uttalte statsminister Orpo at Junnila-saken kom til å bli tema på regjeringsmøter mandag. – Såret må leges, for å si det slik. Det krever diskusjon og arbeid men jeg er absolutt enig i at dette er tema som må gjennomgås, sier han. Den konservative statsministeren hadde da havnet i en posisjon der han måtte forsikre om at nazisme er ugreit. – Det er klart at når man er minister så er det å flørte med ekstremisme – nazisme, antisemittisme – det er bare ikke akseptabelt, sa Orpo.
- PSST! Søndag er siste frist for å få tegne abonnement og få juni-nummeret av Filter. Det er verdt å ha med seg på stranda/hytta/båten/fjellet i sommer!
- Bladet fås bare gjennom å kjøpe abonnement – men det koster deg bare 100 kroner i måneden og kan avsluttes når som helst. Klikk her for å tegne deg.
UTE AV KONTROLL: Frankrikes president Emmanuel Macron avbrøt i morges et opphold i Brussel for å holde krisemøter med andre regjeringsmedlemmer etter at opptøyene i Paris, Marseille, Lyon, Toulouse, Lille og flere andre franske byer eskalerte i natt. Ifølge innenriksdepartementet ble 249 politifolk skadd og minst 660 personer arrestert i løpet av nattas herjinger. Den opprinnelige opptakten til opptøyene var at politiet løy om omstendighetene rundt skytingen av en 17 år gammel gutt i Paris-forstaden Nanterre tirsdag, men protestene har for lengst gått over i generelle ødeleggelser og plyndring der kriminelle er blant pådriverne. I byen Pau ble i går kveld en politistasjon angrepet med molotovcocktails, mens en barneskole og et kommunehus ble satt i brann i Lille. Også flere andre steder er offentlige bygninger, som biblioteker, blitt vandalisert under gateslag der bråkmakere bygger barrikader mot opprørspolitiet. I byen Roubaix var et hotell blant åstedene for en rekke branner i natt.
- Tradisjonen tro er årets juli-utgave av Filter en spesial viet en av våre hjertesaker. I år har vi slått oss sammen med en rekke russiske skribenter som står opp mot Vladimir Putins autoritære regime og krigen i Ukraina og laget magasinet «Stemmer fra det andre Russland».
STO PÅ MEDLEMSLISTE: Den viktige russiske generalen Sergej Surovikin, som trolig er arrestert som del av Kremls oppgjør etter Wagner-opprøret forrige helg, skal ha vært direkte knyttet til leiehæren gjennom et «VIP-medlemskap». Det framgår av en liste over rundt 30 russiske militær- og etterretnings-topper registrert hos Wagner som researcherne i Dossier Center har fått tak i, melder CNN. Ingen har sett Surovikin siden han sist lørdag, underveis i opprøret, opptrådte i en påfallende – muligens ikke helt frivillig – video der han ba Jevgenij Prigozjin avslutte framrykningen.
Washington Post skriver at eliten i Moskva nå stålsetter seg for hva som kan komme fram under Putins jakt på forrædere i egne rekker.
- Foto: Finnish Government (CC)
Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager
Klikk på bildet og bli abonnent i dag.